Učitelj

Упознавање карактера деце и младежи 25

ПСИХОЛОГИЈА

· Упознавање карактера деце и младежи од Илије П. Опачића

Кад наставник долази први пут у ново одељење где још не позна деце, занима га, пре свега, који су најбољи ученици, а који најслабији. С временом ће он то дознати, а има забележено и у каталогу, па може одмах да види оцене појединог детета. То је упознавање с интелектуалним развитком деце. Данас већ имамо брз и доста сигуран начин за упознавање дечје интелигенције. То је метода тестова. За пола часа можемо приближно одредити интелигенцију неког детета.

Многи се наставници даље и не интересују, какво је дете иначе, како му је развијена морална страна, каквог је карактера. За испитивање карактера немамо, нажалост, до данас методе сличне методи тестова за испитивање интелигенције. Чине се покушаји у новије доба, нарочито у Америци, али без видног успеха.

Покушаћемо изнети неколико мисли о начину и методи истраживања карактера, а после тога ћемо навести пар примера из властите праксе.

Пре свега морамо бити начисто што се има разумети под речи карактер. Та реч се узима у више разних значења. Кад кажемо за неког човека: „То је карактер", мислимо рећи нешто друго него кад велимо: „То је посебан карактер“. У првом случају желимо рећи да је тај човек, нарочито у моралном погледу, одлучан, да воли правду, да је независан у својим одлукама, да не колеба у својим убеђењима, да је веран принципима које је себи поставио итд. У другом случају реч карактер значи: посебан начин понашања у друштву, преовлађивање неких осећања и расположења, шта више, значи све оно што карактерише неку особу са стајалишта душевног, њезин начин мишљења, осећања, хтења итд. Ово је шире,, психолошко значење речи карактер.) Психолози се труде да тачно фиксирају појам карактера, али до данас им то није успело. :

Наука о карактеру се зове етологија, како је назива Штуарт Мил, а неки јој дају име карактерологија, док је В. Штерн назива диференцијалном психологијом. |

1) Види: Раш Мајареп: Гесопз де рћПозорћге, (оте |, стр. 455—461 [аргашпе А Нанег, Рапв.