Učitelj

Упознавање карактера деце и младежи 97

Од 27 ученика трећега разреда који су писали о малом А скоро сви истичу да је добар цртач. Одмах иза тога 25% ученика истиче да „знаде много лепих прича приповедати“, а 15% од њих тврди да А добро чита и рачуна.

Од моралних особина 29% ученика истиче да је А „добар јер мирише" (карактеристично за дечја просуђивања, све гледају с личног стајалишта, узимају субјективни критериј за одређивање појма добар!); 75% кажу да је марљив, а 11% деце наводе да се добро влада.

Од лоших страна 67% ученика тврде да им је А украо разне школске ствари, нарочито боје (44%) и друге ствари које служе за цртање (бележнице, боје, оловке итд.). Друга велика мана малога А је што се свађа са својим друговима. Од 27 деце 50% се тужи да су се с њим посвађали, а 18% ученика наводе да су се с њиме и потукли. Око 11% деце још спомиње да А „просто дивани“ и да се непристојно влада, 14% вели да је злочест.

Навешћемо пар дечјих описа. Једно дете пише.

А је леп дечко. Он знаде лепо писати. Он се на улици туче камењем. Други њега драже, онда се туче камењем и звони онде у кавани која је затворена. Кад иде кући лети и не иде пристојно кући. Познам га две године. На колодвору дира у влакове. Кад се влак кретао, он је седео на влаку. Ја с њиме нисам добар.

Други опет ученик пише:

„Са А сам се посвадио, јер ми је украо боје. Али он иначе знаде фино писати и много лепих прича приповедати. Ја сам пре био с њим добар и увек сам се ишао к њему играти. Код њега смо правили војнике и играли се малим зецовима. Кад сам код њега био, онда смо у његовој башти правили мали бунар. Кад смо ја и он ишли у први разред а кад је господин дошао, он се сакрио под клупу па је заврискао."

Разредни учитељ малога А дао нам је овај кратки приказ:

„Као ученик није особито марљив, још мање је тачан и савестан. Иначе је особито добра срца, чувствен. Ванредно је бујне маште. Одличан је глумац, приповедач и цртач. Сва је срећа за њега што му је отац човек више женских. својстава па тако надомешта мајку која је умрла. Иначе овакова деца требају топло материње срце. Покрај све своје бистрине и

· осталих лепих својстава, зла му је страна што краде. Било ЈЕ

више таквих случајева. Делује ли се на њега лепом речи, жао

му је за свакибгакав чин. Ипак мислим да то кајање не оставља

дубљег трага. Крај свега тога врло је хуман:

· Да бисмо упознали што боље обитељске прилике у ко-

јима се мали А развија, послали смо две старије учитељске Учитељ 1.