Učitelj

Хроника 151

и млада старост '; 1. Лачковић: „Друштвени живот и лична култура“; Ј. Удицки: „Гимнастика као симбол живота“; П. Боговић: „Сеоске књижнице“; Марина Божић—Спаићева: „Друштвени живот и морал“; М. Видовић: „Преглед филозофије" (наставник). У фељтону су заступани Анкица Варгова и Алекса Ујдуровић. Осим овог градива „Нови човјек“ доноси под рубриком „Из покрета“ вести о дописној школи итд. „Нови човјек“ излази сваке суботе. Годишња претплата дин. | 60. полугодишње дин. 30.— (Издаје га Видовићев покрет, Сарајево, Александрова 119).

ХРОНИКА «4

План и програм за учитељске школе. — У смислу чл. 15 и 96 Закона о учитељским школама, г. Министар просвете прописао је привремени наставни план и програм за учитељске школе, који ће важити док се не изради стални наставни план и програм.

За 1, Пи Ш разред важиће досадашњи наставни план. Исто тако и наставни програм с тим, да се при извођењу наставе у овим разредима обрати пажња на удубљивање и потпуно савлађивање градива, имајући на уму да је трајање школовања у учитељским школама продужено за годину дана и да ће ученици имати прилике да онај део градива из извесних предмета, који се због темељне обраде не би могао прећи, савлађују у наредним разредима.

За ТУ и М разред пак прописан је нов наставни план и програм. По наставном плану у ТУ разреду радиће се 33 часа недељно, а у У 31 час. Уведени су нови наставни предмети философија, школска организација и администрација и народна економија са основима социологије. Из опште педагогике заступљене су новине и модерне ствари. Код саморадње има се обрадити принцип рада, школа рада, активна школа, сопствени доживљаји итд. Уводи се нов одељак: Васпитна заједница и ту се имају обрадити радне и школске заједнице, оно што је новина у педагогици и нарочито за наше школске при“ лике. Исто тако уведене су новине и код осталих педагошких предмета особито из методике и школског рада.

Наставни план средњих школа. — На основу Закона о средњим школама, г. Министар просвете прописао је наставни план за средње школе од првог до осмог разреда. Према томе наставном плану у средњим школама се ради 30 часова недељно и предају се ови предмети: <