Učitelj

414 Учитељ

могу код њега произвести ејдетске слике опсесивног карактера, које су типичне за теже случајеве. Нагон за саопштавањем је код њега незнатан; мало је њих којима он отвара своје срце. Због тога он често прећуткује ексзистенцију ејдетских слика. — Насупрот томе базедовоид је јаког психичког лабилитета. Њиме влада тренутни интерес. Кад га ствар интересује, он прати наставу са великом пажњом; то доказују његово живахно учествовање и жарко саопштавање. Али и поред тога сн често одлута. Сувише јаке ејдетске слике могу потпуно да буду његов интерес. Њихов ток он пргти са напрегнутом пажњом, при чему заборавља на околину, па дакле и на школу и наставу. Ова опасност постоји нарочито онда, ако наставно градиво или извођење наставе не могу да пробуде интерес. У томе случају

он се предаје бујици својих слика, изузев да га страх или са-

модисциплина у томе не спрече“.

Као што се већ из овога види, разне ејдетске слике могу имати разна значења за наставу. По правилу пак ејдетске слике тетаноида су штетне, те их треба сузбијати. Оне претстављају једну болест, но срећом болест која се лако лечи. Довољно је да један ејдетичар т. типа узима дневно једну малу дозу калциума, па ће његове слике ишчезнути. С тим стоји у вези то, што је у местима, чија вода за пиће садржи много креча, број ејдетичара уопште мањи него у другим местима.

Са трећег гледишта, наиме са гледишта селективних тенденција ејдетске способности, ејдетичари се деле у три групе: у прву групу долазе ејдетичари код којих преовлађује онтотропизам, у другу они код којих доминира филотропизам и најзад код ејдетичара треће групе ејдетске слике произилазе из њиховог калотропизма.

Код ејдетичара прве групе показује се само способност за.

произвођење слика о предметима. Ако овим ејдетичарима покажете једну боју, у виду неке обојене површине, они неће моћи о њој произвести ејдетску слику. Али ако им покажете какав предмет у тој боји нпр. какав цвет из природе, они врло лако добију или изазову његову чулну слику. Ова врста ејдетског памћења се готово по правилу налази код млађих ејдетичара, код којих се за то оне друге две форме ејдетизма ређе одн. врло ретко налазе. Тако је нпр. Крох међу свима младима које је проучавао нашао само један једини случај калотропог ејдетизма.

Код ејдетичара друге врсте, тј. код филотропих, показује се способност за произвођење слика само о оним предметима који: имају везе са неким њиховим личним интересима. Тако нпр. има ејдетичара који могу произвести субјективне слике само о кућама какве се зидају у њиховом месту рођења,

5) 0. Кгоћ, Зиђј. А. ВИдег ђе! Јисепазећеп, ст. 156—157.

#