Učitelj

650 ; Учитељ

пошто настава или дечји рад у школи претставља још увек најглавније, ако не и једино, образовно и васпитно средство. Зато је и питање организације савремене наставе или новог школског рада од ширег интереса и веће важности за све школе са претежно традиционалним карактером, какав је случај и код нас, где за сада нема довољно услова за шире организовање педагошки савременог школског живота и рада.

Проблем новог школског рада или савремене наставе добија све већу важност и стога, што рад претставља основни и централни појам већ доста раширеног и познатог покрета за школу рада или радну-активну школу. Но, разноврсно и често непотпуно или погрешно схватање појма „рад“, даје ме'ста непотпуном или погрешном схватању саме „школе рада“ и неумесном или неоправданом критиковању исте, што није "редак случај у данашњој педагошкој теорији и пракси. Ово није ништа необично, када се има на уму да су савремена ди„дактика и методика новог школског рада још увек у стадију изграђивања, а сам појам „рад“ са педагошког становишта претставља још увек један опсежан проблем, који се стално и свестрано проучава са тежњом да се принцип рада и принцип живота доведу у потпуну хармонију у савременој педагошкој теорији и пракси. Ово је важно нарочито стога, што органи„зација школе само на принципу рада или провођење једне чисто радне школе без икаквог обзира. на правилну организацију васпитног школског живота и.на његову везу са околним животом и радом, према садањем педагошком схватању, претставља још увек једну непотпуност и једностраност, јер као таква радна школа не може развити свој потпун и свестран васпитни утицај.

Због свега овога покушаћемо да у најкраћим потезима низложимо важније ознаке и принципе из овог опширног проблема, како бисмо тиме омогућили бар донекле ближу и тачнију карактеристику школског рада у савременом педагошком „духу или педагошког појма „рад“.

Анализа и суштина рада или активности у педагошком смислу

Под радом у обичном смислу подразумева се углавном физичка или мануелна активност, а духовна активност се при "томе најчешће губи из вида. Овако схваћен рад претставља