Učitelj

УЧИТЕЉ-ЈСТЕЈЈ

РЕРОАДОЗК! 1М 2МАМ5ТУЕМЕ 157 Ј0ОМ! 1931 – ВЕОСКАО 11 (44) 600. ВЕ. 10

ОРГАН ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА - УРЕДНИК ВУЈ, ПЕТКОВИЋ

Значај Даворина Трстењака

Поводом прве десетогодишњице његове смрти

од Милутина Станковића

Ове године, 10 фебруара, навршило се 10 година од дана, кад је преминуо наш учитељски и национални великан и знаменити носилац југословенске мисли, Даворин Трстењак.

По значају свога рада, по утицају који је вршио на савременике, а који ће својим књижевним делима вршити и на позније нараштаје, Даворин неоспорно претставља једну од трајних вредности и величина у нашем народном животу.

Такви људи у пуној мери заслужују да се обнови успомена на њихов живот и рад; и југословенско учитељство, из кога је поникао и у коме је живео и радио Даворин, испуњава једну од својих племенитих дужности кад овом приликом, поводом десетогодишњице од његове смрти, посвећује ову свеску „Учитеља“ животу и раду његовом и на тај начин одаје пошту успомени његовој. ·

Па у чему је највећи значај и величина. Даворина Трстењака > |

Даворин је био један снажан мислилачки дух, који је својим замахом и ширином свога схаватања прелазио границе "сталешке и племенске и обухватао цео наш народ, па јоши даље, цело човечанство. Био је један од оних, који буде, загревају и инспиришу душе људске за велике подхвате и славна дела.

__Његов је књижевни рад многострук. За свог века он је

написао 44 књижевна и научна дела, (међу њима Педагогију Његошеву и Педагогију Мажуранићеву), која - обухватају педагошку науку, народни живот и његово филозофско схватање "света и живота. На свима, па и најмањим његовим књижевним радовима, опажа се снага његовог слободног мислилачког духа, опажа се да је тај рад са чистог и снажног извора душевне крепости и да је инспирисан високим идеалима нације и човечанства -

#