Učitelj

528 Ђорђе С. Којић

Дакле, обе врсте ових задатака који стоје у управној и обрнутој сразмери, јесу просто правило тројно, а не само они који стоје у управној сразмери, како то каже писац овога предавања.

Друга је погрешка у томе, што се каже да се обрнуто правило тројно назива обрнуто зато, што се решава обрнуто оном другом правилу тројном. У обрнутом правилу тројном прво се множи па дели, а у оном другом обрнуто: прво се дели, па множи.

Прво и прво деца ово не могу никад запамтити, а друго није ни нужно да то уче напамет, кад има за то други, природни и логични упут.

Обрнуто правило тројно не зове се обрнуто зато, што се ради обрнуто оном другом, већ зато, што је у њему такав (обрнут) природни и логични однос двеју количина.

И кад дете промисли како ће се у ком задатку наћи за 1 онога што се задаје, оно не мора напамет да научи кад треба прво де„лити па множити, нити (обрнуто) када треба прво помножити па делити. Ово је чист, прави, механизам, којим се не може погодити кад ће бити која рачунска радња, ако се претходно логично не промисли.

Кад се буде овако радило, онда ће ђаци увек лако погодити да следеће количине стоје у обрнутом односу, и како ће се за 1 наћи у њима (дељењем или множењем).

1) Трајање хране и број људи за ту храну, стоје у обрнутој «сразмери. — Јер, што је више људи, храна ће трајати мање дана. А (обрнуто) што је мање људи, храна ће трајати више дана.

2) Количина метара и ширина штофа стоје у обрнутој сразмери. Јер, што је штоф шири треба за хаљину мање метара. Што је штоф ужи, треба више метара.

3) Обим точка и брзина окретања стоје у обрнутој сразмери. Јер што је точак већи, мање пута ће се обрнути до неког места, а што је точак мањи, више пута ће се обрнути до тога места.

4) Ширина цеви стоји у обрнутој сразмери са временом да се њоме напуни неки суд. Јер што је цев шира треба мање времена да се њоме напуни неки суд. А обрнуто, што је цев ужа треба више времена.

5) Величина суда и број тога суда да се неко пиће њиме преточи, стоје у обрнутој сразмери. Јер што је суд већи треба мање тих судова да се то пиће преточи. А што је суд мањи треба више тих судова да се оно преточи.

6) А већ број радника и време рада типичан је пример обрнуте сразмере.

Из свих ових задатака види се да овде није меродавно множење ни дељење, већ природни и логични однос двеју количина. Да се зато не мора а и не може научити кад треба за 1 множити а кад делити. То ће казати сам задатак.