Učitelj

Дечји цртежи као изражајно средство 207

питаче, тако и за децу. Детету је ово слободно, експресионистичко цртање омиљено изражајно средство, а за нас је оно драгоцен материјал за испитивање и проучавање душевног живота детета. И зато ову врсту цртања треба неговати у школи већ од првих дана. Покушајмо само на основу обрађеног градива давати деци да цртају оно, што се радило и о чему се говорило, па ћемо видети са каквим весељем и задовољством деца раде овај посао. Поред тога на овај начин се развијају у њих способности, које су врло потребне будућем човеку. Пре свега овако се деца навикавају на самостално и оригинално изражавање, а сем тога за овај се начин развија у њих вера у себе и своје моћи.

Учитељи нове школе, на којима је задатак да изведу реформу школе, која је данас толико важна и актуелна, и на којој се ради у свему свету, морају при овом раду пре свега водити рачуна о самом детету, о његовој природи, о личности детета. Знамо да је један од главних принципа нове школе диференцијација и индивидуализација наставе. Док је стара школа имала у виду само просечну и даровиту децу, а занемаривала децу, која су из било којих разлога заостала у развоју, нова школа устаје против тога и бори се за права све деце. Један од најважнијих захтева њених је: дати свој деци прилике да се развију до извесног могућег максимума и оспособити их за живот. Дати им могућности да искористе све вредности живота и створити од њих људе, који ће што више моћи дати животу. Радећи овако, дајући прилике свој деци да дођу до израза, што стара школа није имала у виду, постићи Бемо захтеве нове школе и новога доба: дати сваком права на живот и помоћи му да му живот буде што сношљивији. Ако ико, ми учитељи нарочито морамо веровати у бољу и лепшу будућност света и човечанства. Само са том вером наш рад, рад на стварању нових људи, може бити леп и занимљив. Није нам посао лаки једноставан - како то, на жалост, и понеки од нас често мисле - онда, кад га схватимо озбиљно и поштено. Али нам је посао леп, (еј. 1Е идеалан, јер је прожет вером у бољу и лепшу будућност живота и света.

Знамо да сви људи нису истих склоности и способности. Ако је истинито и тачно веровање да људи према својим склоностима и способностима треба да бирају своје позиве у животу, онда то важи пре свега за нас учитеље и васпитаче уопште. Имати иинтересовања за дечји живот и волети децу, то је један од главних услова за успешан рад наш. Тражити начина да што боље упознамо дете, то је једна од основних дужности наших. Нама, који смо се већ одлучили за то да радимо са децом, биће тај посао утолико занимљивији и лепши, уколико више труда и добре воље уложимо у њега. У том случају он мора бити успешан и само тако он може бити задовољство за нас, јер док нам је при том раду с једне стране пред очима вера у бољу будућност човечанства