Učitelj

618 Тихомир Н. Костић

шкеслама у суми од 7,135.000 фунти стерлинга, а на становништво од 1,500.000 душа; а само 541.000 фунти стерлинга на трошкове наставе за урођенике од 5,600.000 становника.

Године 1930 потрошена је сума од 3,000.000 фунти стерлинга за обуку Европљана, а само 80.000 фунти стерлинга за 590 основних школа урођеничких. АЕ

Приликом једног енглеског синода владика Преториа изрекао је следеће: „Потребно је скренути пажњу света на жалосну ситуацију, која постоји обзиром на наставу за урођенике. У Трансвалу троши се само за један универзитет белих, колико за укупну наставу урођеничку у целој овој провинцији“.

Али с дана у дан и ова диференција имаће полако да устукне. Показало се, да је стари начин управљања и одржавања урођеника у инфериорности и сувише застарео и да се морају бирати модернија средства и човечнији методи, да се може и даље толерирати искоришћавање ових богатих предела од стране белих досељеника. У тој цељи обављен је један врло успешан конгрес између студената белих и урођеника у Фортхару. Тадашњи рад обележен је у једном урођеничком листу следећим редовима: „Важност ове конференције лежи у чињеници, да су сви студенти без разлике на њихов социјални положај имали заједничке обеде са својим друговима Црнцима, заједно играли и спавали под истим крововима у цељи да се боље упознају, и да лакше дођу до једног споразума, који се спотиче о супротности чим интереси Еврспљана и урођеника дођу у конфликт“.

Подмладак црвеног крста. — Одмах после светског рата дошло је до стварања Лиге друштва црвеног крста, која на себе узима улогу најширих размера: да ради на ублажавању беде и невоља у човечанству, без обзира из којих разлога оне потицале.

Најистакнутије личности тога времена претседници Вилсон и Масарик признадоше да се помоћу Црвеног крста могу најуспешније ширити идеје братства и међународне слоге. Универзални мир јесте највиша претензија Црвеног крста.

У својој декларацији шведски принц Карло, претседник Црвеног крста, показао је исто тако начин, којим може Црвени крст створити — и мимо свих политичких и економских интереса, једну зону споразума у којој ишчезавају ситне страсти и егоизам. Омладину треба подићи до тог ступња у интернационалном духу, да у њему свари један здрав патриотизам, али — који респектује у исто време егзистенцију и погодбе живота других, и која се може и хоће да назове грађанином света“.

У организацији Подмлатка црвеног крста учествује данас четрдесет и осам земаља са више од дванаест милиона присталица.

Омладински Црвени крст пружа детету средство, да испољи своју личност у колико се развија његова индивидуалност, изазивајући у њему најплеменитија осећања и учећи га да та осећања ставља на практичну основу. Она га учи да он има изве-