Učitelj

792 Хроника

Претседник Француске Републике. — У Паризу, 6 маја о. г., извршен је атентат на претседника Француске Републике Пола Думера. Злочин је извршен у бившој Ретшилдовој палати, у којој је био приређен „Дан књиге“ организован. од стране Удружења књижевника — бивших ратника, у моменту кад је претседник Думер хтео да потпише једну књигу коју му је пружио један књижевник. Претседник Думер је од задобивених рана сутрадан умро, а свечано је сахрањен. 12 маја уз највећу и најузбудљивију пошту коју су Французи могли одати своме бившем претседнику. Несрећа, која је овим атентатом задесила Француску, болно је одјекнула у целом културном свету, па и у нашем народу, који према Француској и француском народу гаји особиту љубав.

Избор новог претседника Француске Републике извршен је 10 маја 0. г. у Версају, и за претседника је изабран господин Албер Лебрен, претседник Сената.

Смрт Албера Томе. — 8 маја о. г. умро је у Паризу и 11 маја сахрањен. Албер Тома, бивши министар и директор Међународног бироа рада. Албер Тома био је познат као радник на општим привредним и индустријским питањима. Политичку каријеру почео је 1910 г. када је први пут изабран за народног посланика. Када је избио светски рат, тадашњи француски министар војни одредио је Албера Тому да изврши организацију фабрикације муниције. У току рата био је на челу новоствореног засебног министарства за фабрикацију и дотурање муниције, који је задатак потпуно извео. После светског рата заузимао се за идеје Друштва народа и за стварање националних држава у Средњој Европи. Био је велики пријатељ нашег народа.

Милорад А. Вујанац. — 21 маја о. г. умро је у Београду и сутрадан сахрањен на београдском Новом гробљу Милорад А. Вујанац, учитељ у Београду. Пок. Вујанац је службовао као учитељ у разним местима наше отаџбине. Најдуже време је провео у Смедереву, одакле је дошао у Београд. Његов школски и ваншколски рад је запажен и он га је истакао у прве учитељске редове. У учитељској организацији играо је велику улогу: био је члан извршног одбора Југословенског учитељског удружења и његов потпретседник. Још од 1904 г. стално се бавио школском књижевношћу. Оставио је за собом неколико добрих уџбеника, као и једно корисно упутство за рад у 1 разреду основне школе. Био је један од. сталних и активних сарадника „Учитеља“. Отуда „Учитељ“ сматра за дужност, да о пок. Вујанцу као педагошком и школском раднику проговори опширније у једном од наредних бројева. Нека му је вечан помен.

Вуј. Петковић

Власник УРЕДНИК | за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦА ПЕТКОВИЋ Паја

ДАМЊАН В. РАШИЋ

управитељ Основне школе уПрестолонаследника Петра“ у Београду

учитељ у Београду Јагићева 5

За штампарију „Привредник“ Кнез Михаилова 3 Тел. 21-450. Жив. Д. Благојевић, Кондина 10, Београд.