Učitelj

Хроника 791

је из штампе Синтакса од г. Илије Лалевића, професора и инспектора Министарства просвете, која је у овом деветом, издању потпуно прерађена и израђена по новом правопису, и та Синтакса потпуно задовољава поменуту потребу. У њу се поред осталог унети и званични прописи о интерпукцији, подешени за уџбеник и изложени краће, јасније и прегледније. У поређењу са ранијим издањима ове Синтаксе, у овој књизи је много штошта прерађено, и боље и јасније стилизовано. Сем тога за ученике којима је намењена обележено је шта је у садржини главније, а шта споредније. На тај начин ово је издање прерадом постало и савременије и упрошћеније, јасније и прегледније од свију ранијих издања. Тако књига потпуно одговора захтевима модерног уџбеника како за средње школе тако и за стручне. Али је исто тако потребна и свакоме учитељу, нарочито због добро израђене интерпукције на новој основи и због правописног упуства чија је тежња изједначење нашег правописа. Вуј. Петковић

ХРОНИКА

Помоћник Министра просвете. — Указом Њ. В. Краља, на предлог г. Министра просвете постављен је за помоћника Мин. просвете г. Драгослав П. Ђорђевић, државни саветник и пређашњи начелник Основне наставе.

Ректор Више педагошке школе у Београду. — Указом Њ. В. Краља на предлог господина Министра просвете, П. бр. 13858 од 21 априла о. г. за ректора Више педагошке школе у Београду постављен је г. Јеленко Михаиловић, професор Реадке и директор Сеизмолошког завода у Београду. Место ректора ове школе било је упражњено постављењем г. Јеремије Живановића, пређ. ректора, за бана Моравске бановине. Привремено је дужност ректора вршио г. Јован Дравић, професор Више педагошке школе у Београду.

Правилник о лекарском прегледу недовољно развијене деце. У „Службеним новинама“ од 19 априла о. г. објављен је Правилник о лекарском прегледу деце за пријем у школе за недовољно развијену и дефектну децу и о дужностима лекара У овим школама. По истом предвиђа се отварање специјалних течајева за лекаре, на којима они могу добити потребну спрему за вршење дужности лекара У заводима и школама за недовољно развијену и дефектну децу. Исто тако предвиђа се отваргње седмодневних течајева за лекаре и учитеље, и то у Београду, Загребу и Љубљани, ради усавршавања у познавњу и терапијском васпитању ове деце. Приликом прегледа ученика за основну школу (од 1 априла до 1 маја), школски лекар је дужан да прегледа и ученике, које су основна ш«ола, родитељи или старатељи пријавили за завод, школу и одељење за недовољно развијену а дефектну децу. Правилником су предвиђене и остале дужности лекара у оваквим школама и обрасци за разне податке. У истом броју. „Службених новина“ је и Правчлник о лекарском прегледу деце за упис у основну школу.