Učitelj

Књижевни преглед 235

тек у најновије време почињу опет да заводе. Зато ми данас не смемо да ценимо Песталоција мерилом његових савременика, али нам је њихово мерило корисно за правилну оцену његове генијалности. Ми у његовим делима и његовом раду налазимо драгоцености које његови савременици из разумљивих разлога нису могли пронаћи. А ситничарство и безначајне мане морају отпасти при оцени епохалних заслуга једног великог човека.

Из ове књиге, писане на основу докумената Песталоцијевих савременика, постаје нам слика његове личности много јаснија, светлија, живахнија, 4 његово животно дело, пуно љубави, вере, преданости, пожртвовања и патњи, недостижно по замашности и узвишености.

Због тога се вредност ове књиге и састоји баш у успелом покушају да нам један део тога необичног живота прикаже онако какав је у истини био.

Др. Вој. Р. Младеновић

С) Нове књиге и листови

Ђорђе Л. Пејановић и Јово В. Вуковић: /Лросвефине читанке, за одрасле. Сарајево. Издање Друшшва „Просвеше,“ 1982 год. Страна 288. Цена 10 дин.

Наше вредно и успешно друштво „Просвета“ у Сарајеву радило је много, на пољу просвећивања нашега народа, и пре ослобођења и уједињења. А после овога ради и даље, те је своју необичну делатност, на просвећивању нашега народа, развило свуда, скоро по целој нашој Краљевини, а највише у Босни и Херцеговини. Шта оно данас има пододбора у разним местима, па анафалбетских течајева, па школа за домаћице, па покретних књижница, и још много којечега! За лакше изучавање писмености код аналфабета издало је свој Буквар, намењен таквима, који је доживео већ не знам које издање, а штампа се, сваке године, у много хиљада примерака. Сада је, у овој години, издало и ову Читанку. Докле је Буквар намењен неписменима, који тек треба да стекну основна знања у писмености, дотле је ова Читанка намењена, поред тога, и одраслим писменим, првенствено нашем сељаку. Ово управо и није читанка онаква какву смо је ми досада замишљали и очекивали. Ово је мала Антологија пробраног штива узетог из народне и уметничке књижевности од првих наших писаца. Па онда поред опште литературе има и стручне или строго поучне, која је такође узета више од чувених практичара него од теоричара. Према овоме ова у правом смислу народна читанка има ове одељке: Народне изреке и пословице, Народне питалице, Народне песме и приповетке, Басне, Уметничке песме и приповетке, Историја, Наша отаџбина, Привреда, Здравље и болест, Друштвено просвећивање,