Učitelj

Хроника 479

Др. Јован Искруљев: Наука о васпитању одраслог човека — Адултна педагогија — Нови Сад. 1932 г.

У овој књизи г. др. Искруљев ради за адултну педагогику тј. за педагогику о васпитању одраслог човека. Велики је број старијих чланова друштвене заједнице који су остали неписмени, јер нису посећивали основну школу; велики је број одраслих грађана који нису довршили комплетну основну школу; велики је број даровитих и талентованих људи који су изгубљени за науку и виши духовни живот ако им се не притекне у помоћ на други неки начин; велики је број школованих људи који би желели да. се даље образују и специјализују али немају прилике да остваре“ своју жељу; велики је број школованих и нешколованих људи који би желели да се упознају са наукама у које нису довољно: или никако упућени; велики је број старијих људи који би желели да се упознају са туђим језицима, са уметношћу и разним вештинама, али зато немају ни прилике ни материјалне могућности. Свима њима притиче у помоћ адултна педагогика са својим уређењем и својим институцијама. Сви они могу да буду васпитни објекти њезини. Педагогика за неодрасле створена је захваљујући великим умовима; на изграђивању систематске педагогике за васпитање одраслих није се ни покушало радити, постоје само фрагменти. Г. др. Искруљев вели, да ће онај који буде створио систем адултној педагогици створити себи достојно име на пољу ове науке као што су га створили други велики радници на пољу неадултне.

Вуј. Петковић

А ИН ОВ О РАИА УВОА И ОШИО ННВ

ХРОНИКА

Учитељски дом у Нишу. — 15 јануара о. г. освећен је у Нишу Учитељски дом чије је зидање започето 1930 г., а довршено прошле јесени. Прва мисао о подизању дома појавила се у Нишком среском учитељском друштву још 1922 г. а одмах 1923 г. добијено је од Општине града Ниша потребно земљиште где ће се дом подићи, и одмах је почео рад на прикупљању потребних средстава за зидање. Од Окружног односно Обласног одбора у Нишу добијено је на име помоћи за зидање дома 150 хиљада динара. Доцније је Моравска бановина дала 30 хиљада динара на име помоћи и са овим сумама уз материјалну помоћ школа и свих учитеља Бановине као и са једном сумом позајмице озидан је и довршен дом. Исти стаје преко 700 хиљада динара и намењен је пансионату за учитељску децу, школском музеју, ђачком позоришту и биоскопу, учитељској књижници и читаоници и другим просветно-културним учитељским установама. Подизањем овог дома наши другови из Моравске бановине постигли су леп успех.

Школа — поклон Београђанке, — У Београду је 25 јануара о. г. свечано освећена нова основна школа намењена за вежбаоницу Женске учитељске школе у Београду. Модерну школску зграду за ову основну школу, која стаје преко милијон динара, подигла је из својих средстава и Београдској општини поклонила госпођа Перса Миленковић, супруга пок. Ристе Миленковића, из Београда. На: