Učitelj

-480 Хроника

тај начин г-ђа Миленковић је учинила велико добро своме народу. У њеној задужбини ће наша омладина не само стицати корисна знања и васпитавати се у љубави према своме народу, већ ће се васпитавати и у чињењу добрих дела имајући на уму целог школовања, да се и сами васпитавају у једној лепој школи благодарећи доброчинству другога. И не само то. У истој школи као вежбаоници Женске учитељске школе, где се спремају нове учитељске генерације за правилан школски рад, моћи ће учитељске кандидаткиње да се уживе у лепоти једне модерне основне школе, што ће им доцније користити за њихов рад. Го„спођа Перса Миленковић је изабрала заиста најбољи начин за своју успомену.

Школе у Савској бановини. — Према извештају Просветног одељења "Савске бановине, поднесеног 24 јануара о. г. Банском већу у Загребу, у Савској бановини има 1782 основне школе од којих 17 приватних. У току прошле године "број основних школа повећан је за 21. У три основне школе је наставни језик немачки. Основну школу похађа 268.590 ђака. Више народне школе похађа 28.470 Ђака. У државним народним школама радило је 4400 учитеља и 2628 учитељица.

Кад би се школовало још 28.913 деце колико је стигло за школу али из разних .

узрока још нису у школи, било би у овој Бановини запошљено још око 600 наставника. Учитељских школа има 9 од којих једна приватна. Број ђака у учитељским школама износи 1552 који је према прошлој школској години смањен за 313. Учитељске школе имају укупно 171 наставника од којих 15 у оној приватној.

Нова школа у Скопљу. — 29 јануара о. г. у Скопљу је освећена нова «основна школа „Цара Душана“, једна од најлепших и најмодернијих школских зграда у земљи. Зграда са намештајем и осталим уређењем стаје преко 3 ипо милијона динара. Поред ове школе која је 29 јануара освећена, биће у Скопљу довршена у току ове године још једна велика школска зграда за школу „Ђуре Јакшића“. Општина града Скопља, која је подигла ове школске зграде, има израђен тросветни план по коме ће подизати нове школске зграде и старе преправити у ко„лико је то могућно, да се у граду потпуно збрине школовање деце и правилна настава. Поред велике привредне кризе, која није поштедела ни наш народ, опажају се напори да основна школа и просвећивање народног подмлатка ту кризу што мање «осете, У многим градовима се то опажа, као у Београду где се на модерне школске зграде све више троши, па у Загребу где су прошле школске године тккође „подигнуте две модерне школске зграде које се могу поредити са најлепшим шко-лама у свету, затим ето и у Скопљу. Па не само у градовима; и у многим се„лима се опажа иста љубав према школи. Половином јануара о. г. освећена је такође нова школа у селу Доњем Катуну, Моравске бановине. То је важна и по„хвална појава и заслуга за то припада управама општинским које ове послове изводе као и грађанству дотичних општина, које у овом раду помаже своје управљаче.

Вуј. Петковић

Власник 5 УРЕДНИК за Југословенско учитељско удружење ВУЈИЦАПЕТКОВИЋ ПИ учитељ у Београду ДА МЊАН В. РАШИЋ Јагићева 5 управитељ Основне школе „Престолонаследника Петра“ у Београду

УЗа штампарију „Привредник“ кнез Михаилова 3 Тел. 21-450. Жив. Д. Благојевић, Кондина 10, Београд