Učitelj

Шнерсонова испитивања 185.

5) На колико школских година треба да се протегне укупна настава, мора се још испитати у ширим круговима. Према нашим школским приликама (стварно обавезно школовање свега 4 године!) протезање на Ш и ТУ разред мора се, тако рећи, унапред одбацити. Њу би, према нашим школским приликама, требало ограничити само на прву годину школовања с јасним назначењем о градиву које треба да се савлада.

6) Но и кад би се код нас одобрио званично рад према принципима укупне наставе, не треба никако губити из вида да би се она у неподељеним школама борила с великим тешкоћама. У тзв. целодневној школи, где се настава даје свим разредима једновремено и заједно, ваљало би да се бару првим школским недељама с почетницима ради издвојено а према захтевима укупне наставе.

7) М ако се наше просветне власти не одлуче на увођење укупне наставе код нас, наше је најдубље уверење да ће наши учитељи и хтети и умети да обезбеде нашој школи сно што она доноси као трајну новину и несумњиву вредност: а то је дубље разумевање живота школских почетника и ду. боку љубав за њих.

Потребно је учинити још једну напомену. Дух укупне наставе захтева од учитеља темељно познавање душе школских новака, срдачну и ведру љубав према позиву и омладини, много духовне покретљивости и много размишљања и припремања у појединостима. Умногом је оправдано уверење да наши учитељи већ имају ове особине. Није потребно напомињати да је увођење укупне наставе у наше почетно школско васпитање у првом реду у њиховим рукама.

Душан Ј. Јовановић

Шнерсонова испитивања емоционалне сфере детета помоћу фантазије

Дечја фантазије и њихова анализа

Пре него што пређемо на Шнерсонова испитивања поједине деце, држимо да је потребно подвући његову основну мисао као изузетно важну, која се никако не сме губити из вида, наиме, да се дечје душевне особине огледају у њиховим фантазијама тако јасно и рељефно, да потпунију и вернију слику дечје емоционалне личности ниједан психички процес није у стању да пружи.

Да би показао колико је ова истина евидентна, Шнерсон даје карактеристику двојице малишана, саопштава затим