Učitelj

Моуа 5Која 207

части, Код интуитивног типа мора бити срце узбуђено. Најзад важи код разумног типа реч здравог ума, разуме се у мери, која старости одговара.

5 Више од недавно изашлих дела ја ћу именовати ова: од Левија Брила »Ге рт к«, књиге Јована Пиажета, из Женевског института Жан Жак Русоа, Луја де Лонеја: »Ге ОћлзНашшате« и многе друге које потврђују, да свакоме главном типу припада различита врста религије.

Осећајни тип је поглавито анимист, реч је о једном примитивном човеку, маломе детету и одрасломе овога типа. Конвенционални тип захтева да има један чврст оквир, да буде ношен, као што католицизам носи своје припаднике; само под овим условима постаје он веран слуга заједничког поретка и Божјег царства. Интуитивни тип изражава пре свега своју религију као протест: протестантизам. Како ипак има ортодоксних либералних и солидаристичких протестаната, то се може рећи, да је досада реформација образовала највише један прелаз, где се три последња типа налазе, и да она није довршена. Ово довршење довело би чини ми се до једне религије духа; ова би религија значила „разумну“ слободу и солидарност и уздигла се у подручју душе под заштитом „логоса“, то ће рећи божанског разума, Фуа Каџо,

Све што ми данас доживљујемо, даје нам да мислимо, да стојимо пред великим догађајима. Да ли ће бити један од ових догађаја опет једно опште ратно стање, у коме ће многе наде и многе вредности наше потонути. Друга једна могућност лежи у приближавању једног новог, васпитног, моралног, социјалног и религијског поретка. Ми смо ту, да би овај нови поредак припремили, да за њега деламо. И ако би ми у борби подлегли, опет ћемо се борити. Ми се боримо за столеће које. се ствара.

С немачког

Крагујевац. Ж. Смиљанић, учитељ

Мома 5Ккоја

Јако зе Чозада о поуој Зкоћ тпого гоуого 1 раза[о, зрак 12 тпогћ гадоса, пе Шеђа да зе па [оте зЕапе, Ме Шеђа ргуо гђов Тота, Чо је зато еја поуе ЗКкоје пајакш ту! ргобјет 5аугетепе редасобке пизн, Кој ј05 хазада тје гебеп. Моуа Зкоја 105 је озгуагепа, опа зе јек зфуага. О пјој шгеђа гоуоп! 1 02 отћ уазрбаса, Кој! ј05 таџ пасзјо 5 Ште и Сети је гака 12штеди згаге 1 поуе Зкоје; жђог опћ, Кој ј05 пе хлаји и сетиш је зибипа поџе Хкоје. Рофтебпо је о ме соуоп о поуој кон да Ћ: хе, пајхад, ргео за геопје ! !еопзапја и геајлоз!. Угете: