Učitelj

212 Дим. Ђ. Димитријевић

бка убе, и ибге ак и Зкојата ргогтат 17 редасог Ке !гад прогпауапје за стаупшт ргаустта тодегпе редасошКе 1 кеХпја ха тејоппот. Маје петогисе, да зе Ђаб и исте узкт Ккотата, рогед (еогузког, уг4 ј05 1 ргакбепо ирогпауапје за редасобкип пом!пата. Оде зе ТаКуа прогпауапја угбе 1 ргакнспо, ра такаг 1 и пероћрипот обИки, Като зе зуага ЖуЦа зИКка затог гада, јато 5е зеуага додуђјај 1 ов [ова зе (ато геђећто ззрођамаји зуе 080Бе тодегпе Хкоје, како ФЧођге #ако 1 гдауе. Ко акНупо исезгуше и 1гуодепји (акућ рокизаја Ш Ко ћ ђаг розтагга, (ај зИ Се 12уезпо за Ккизћуо, Који ротерЦије зуоје иђедепје и Тоте, да зе (гадс!опајпа Зкоја тога гећогиизан 1 ртагофн поуџит 2аћгеута. Ко је рокихао, Кконко ТопКко, да рппар акнупе Зкоје зргоуеде и жуођ, ч та Какуој Тогиц, Тај пеозрогло шта !уезпо ргентисууо 1 уеси ашкогјаНупоз! агештепфасје перо от, Кој! газројаћ зато Т[еопјакшт рохлауапјет зјуам. Каф зуеса [оста и шиегези је зате које 1 пазјауе, да зе #аКку! рокихај! туоде ро паду којата 1 да зе о прта ркбе 1 фзакшије. Џ зуеНозн ргак спос Жуоја тлпоге зђуал 1221едаји зазуни дгига је пето п зуеНозн геопјаког розтагапја 1 ргоисамапја.

М. Рејћеј

Дечији бројни појмови при уласку у школу

До поласка у школу, до 6 године, дете својим искуством и опхођењем (упознавањем) већ врло много научи. Оно собом донесе у школу извесно знање, и настава као допуна "томе има да се надовеже на тај већ дати мисаони круг. Зато и настава рачунања не треба да претпостави рад сасвим испочетка, као да има да ствара опште бројне појмове; не треба да претпостави као да баш ничега нема. Али она мора пре зидања (грађења) да предузме испитивања шта новајлије собом доносе од бројних појмова.

Мојман каже да психолошко ударање темеља рачунској настави захтева не баш тако незнатан број претходних испитивања. 1 Има да се упознаду општи психички резултати, који долазе у обзир за схватање бројева и операције с њима.

9 Морају се упознати код детета развијање бројних представа, бројних појмова и рачунских операција. Пошто ове полазе од очигледних бројних представа и очигледних операција, то су оне потпуно различите од оних апстрактних и асоцијативно-механичких радња и садржаја код одраслих. Зато Мојман овај проблем решава: а) у питању типичне ра-