Učitelj

336 ја Р. Орастс

посматрати. Ако је материјал који обрађујемо топографски треба посматрати (у стварности, на моделу, у слици — светло«сној покретној — на карти итд.), моделовати (ако је могуће) сликати, скицирати; ако су чињенице економске пи друштвене употребити лектиру израђивати статистичке табеле и цртеже. Учитељи морају бити вешти у проналажењу и одабирању плодног материјала за читање.

Непосредна сврха земљописне наставе састоји се у томе „да ученике оспособнимо за духовно поимање једне географске области, да их упутимо у схватање узајамног односа који влада између природних услова и економских и друштвених прилика. Према мери свога духовног узраста ученици треба да умеју изводити закључке од природних услова на еконоске и „друштвене прилике, и обрнуто, од слике створене о култури једнога краја да могу схватити природне услове који тамо владају. И земљописна настава у основној школи треба да расветли ученику, све стране народног живота: становање и исхрану, производњу сировина и индустријске израђевине, трговину и саобраћај, науку и религију, државни живот итд. Ученик ваља у школи да сазна где се у Југославији производе најбоља жита, где се гаји најбока стока, где роди воће, где «се производи вино и ракија, где се сади пиринач, дуван и конопља, где се вади угаљ и други рудокопи, који су највећи индустријски центри итд. Лепоте домовине не треба заборавити нити пропустити да се историјски знаменита места специЈално обраде уз широку употребу лектире и дечјих приказа. При овој обради треба заједнички да се ради исти материјал на часу земљописа, историје и народног језика.

Београд Живојин С. Ђорђевић

Езбевзк! гагукак ЗКојКкод Аегега 1 згедз!џа ха пједоуо езгеф5Кко уазрЖапје

Сезјо Сијето Како зе стоуом да је уазрфа спј Код дебеја гахуђапје зпизја 1 Јјибам ха зуе опо Чо је Јеро, добго 1 пио. Мета Чапа Кад Чеје пе «бије Код Кисе, па шће, и Скоћ оуе гест: »То је добго; (0 је 210; 10 пе уаЦа«. Џ пазђамј зе #га зуакт сав рп ка да деса осепјији дејо пеког Иса, БИо 1аопузког Шо 12 Које рпроуефке. ОЂКпо зе [0 хаугбауа !уодепјет пеке лпогале рошке и обђИки рпеодпе рочјомсе 4 и обИки зНћа 17 "пагодпе Ш штениске роедје.

Јујо Тако Чеси ирохлајето аФпеупо за ро Којот 15пот. па тоХе ЊЕ паџбпа Ш тогаћа., Када 5 десот ођгадијето та рг. 2 Наке таспехат, опа Се зата до4д до пећ пашсић