Učitelj

916 Др. Милан Соколовић

0 уед 5 оу орбгафсе зе ! дгисе Таске пазгаупог ргоггата, као ш!сај зипса 1 Маге па Бије 1 Муобпје, КНјапје, гагућјапје, суекапје, Изгапје, татегапје р1одоуа, Козе од риса, Коле од рсеја, гђа па. Раце зе тоги прогпан угзје хепије, гпојепје, ртота апје дпеупе Тетрегаште, радамтпе, инсај радампа па Бије, иде | Жуонпје, уеггомћ, угзје 1 ш!сај уеггоуа На.

Зуе оуе 1ујакпше јефике тод се исепеј зјајпо 1 20тпо рготајган и зуако гофбпје дођа ! ш се доб до 1ттадаја опај Б10]0«к! тотепа! да зе пе очапјато па геб, зи Ке, иаЉфетшке, ргерагаје, пего да ртота ато дега по огеапзи! гагунак пеке рптодпе сеђпе.

Макоп рготаапја з'уагпог Жуоја пеке огоапзке сећпе,. ша зе и Хкојџ. Ти зе 1туеббије, ргефгеза, гагојађа, стја, гасила, тадији зјуапи сеотеш 5! гадоућ, гадији ргефтен од дтуега,. рарта, г пе #4.

Тит сето идоуојун рипсјри поуе, гадпе пазјауе 1 ојуогиЕ ибетешта #41 рогјед и рохпауапје тајке рпгоде.

ап М. Рамјомје

И

_ ПРОБЛЕМ ДЕТЕТА

Непослушно дете

Непослушно дете досадно је и родитељима и рођацима и познаницима и суседима и друговима, па чак и самом себи, а поготову познатим људима. Једном речи: непослушно дете досадно је свима. И зато није никакво чудо што често чујемо како се поједине мајке и оцеви хвале и поносе послушношћу своје деце. Исто тако није никакво чудо што се многи роди“ тељи зграњавају од чуда, ако им њихова деца евентуално откажу послушност у некој прилици. Није чудновато зато што се у нас с дана на дан понављају оне „мудре речи“: „У млађега поговора нема“ или „Млађи је да слуша, а старији да заповеда“. Али је чудновато што родитељи у таквим приликама ретко размишљају о узроцима дечје послушности и што не презају да употребе и најгори начин у прибегавању дечје послушности. А то је оно што треба да нас забрине и да нас нагна да се запитамо: „Да ли ми имамо потпуно правилно схватање о дечјој послушности, односно, да ли је целисходно: и оправдано кад захтевамо да дете, без и најмање негодовања, уради све што му наредимо2“

„Зашто“ је реч коју дете врло рано почиње употребљавати: Тим кратким питањем оно жели да, као разумно биће, објасни себи ствари и појаве, које га окружују, да разуме: онај страни свет у који оно ступа и почиње да се креће. Тим: