Učitelj

390 Др. Јован Искруљев

Докторски степен је највиша академска част која се добива на овом Колеџу. О америчким докторатима постоји у нас Европљана врло лоше мишљење. У ствари није тако. О спремању кандидата за овај степен води бригу на овом Колеџу Департман за педагошко истраживање (ог Едисанопа! Везеатсћу при Непрофесионалном вишем факултету за филозофију““). Од кандидата за доктора филозофије захтева се да је он претходно иматрикулисан на поменутом Департману за педагошко истраживање. Иматрикулисати се може кандидат: ако га је препоручио пом. Департман, ако је стекоо претходно први академски степен. (Васћејог ој 5сјепсе), ако је био резидентан слушалац овога Колеџа бар годину дана, ако је на пријемном испиту доказао да располаже довољним знањем за специјализовање у науци коју је изабрао за главни (тајог) предмет, и ако је упућен довољно у методи најновија сретства за научни рад.

Искуство је доказало да је кандидату потребно најмање 3 године рада да постигне ову највишу академску част, иако је университетски савет одредио легалан минимум од 2 године (60 наставних тачака), с тиме да годину дана мора провести у овом Колеџу као резидентан слушалац. У програму радном предвиђено је за дисертацију пола године за слушање курсева и годину дана семинарског рада. Када је дисертација примљена, она се мора оштампати или пре или после усменог докторског испита. По положеном усменом испиту, издаје се кандидату диплома доктора филозофије из педагошких или практичних наука.

Професионалне дипломе на Тичерс колеџу Колумбија университета могу да добију само они који имају једну од трију академских части. Учење се може удесити и тако да се са стицањем академских части стече и диплома. За сваку диплому није прописан једнак период времена за спремање. Дужину времена одређује и академска част којом располаже кандидат или диплома за коју се он спрема. Правило јеи овде да кандидат мора имати бар годину дана резидентнога рада на овом Колеџу. Од 76 диплома, колико их је давао овај Колеџ 1932-1933 године, за 58 диплома добива се спрема на Педагошком факултету, а за остале 23 дипломе на Факултету практичних наука.

(Наставиће се) Др. Јеван Искруљев

58) Сојшта Отуегану, ВиПенп о пеогтаноп. Огадиаје Аппоппсетеп! Еасшнез ој Роннса! бсјепсе, РАНозорћу, апа Риге Заепсе, 1932—1983, Могтпоздче Шоћћ, Ме УогЕ.