Učitelj

Нове књиге И ЛИСТОВИ 397

Сватославова 609, који прима редакцијске пошиљке. Рекламације обавља 7. Хоштањ, стр. учитељ, Праг ХШ, Спорилов 354). Бисенија Лукић.

Учитељска практика. Списание за всјекидневната рабата на учитеља. Софија. Книгоиздателство „Хемус“ ул. Солун 55.

Већ четири године излази у Софији горњи часопис, који већим делом доноси угледна предавања из свих наставних предмета. Поред тога у часопису се сусрећемо са чланцима по области школске хигијене и историје педагогије. У првом броју приказан је Хербарт а у другом Џон Лок са њиховим сликама. На крају су кратки прикази педагошких књига и уџбеника. Гвдишња претплата за иностранство износи 100 лева.

С) Нове књиге и листови

Волтер: Кандид. Са предговором Богдана Поповића. Превео са француског Милан С. Недић. Издавачка књижара Рајковић Београд.

Од свих Волтерових дела, његове новеле и ромени су можда најчувенији. Он је у својим романима одлучан песимиста а нарочито у „Кандиду“. Он у њему исмева на првом месту апсурдност света. „Пашто ти ратови, та убиства, преваре, крађе, неправде; нашто. нарочито глади, куге, болести, они излишни грчеви природе: буре, поплаве, вулкани, земљотреси»“ Омиљени облик његовнх романа је путовање удружено са животописом. Он прича нечији живот, и води јунака по целом свету. Са Кандидом Волтер хоће да уништи оптимизам. Његов јунак биће жртва или сведок свих зала који погађају човека, зла друштвена уређења, зла од људских страсти, зла саме природе. Нема главе, која не открива илузију или лажност оптимизма. Волтер је ипак имао срца за човечанство, волео слободу и истински мрзио тиранију. Његова дела читана су радо широм целога света, И „Кандида“ треба прочитати.

Михаило М. Вељић: Приповешке с југа. Скопље 1933 год. Цена 15. динара.

Михаило Вељић годинама је већ хроничар нашег југа. Својим топлим приповеткама, он нам је откривао душу свога завичаја и упознавао нас са психологијом читавог једног краја, који се много бунио, и страдао, али који нам је иначе симпатичан по свему. Он је скупио седам својих приповедака и објавио под горњим називом. Све су оне написане са пуно духа и смисла, и одају писца књижевних квалитета. То је једна широка и честита књига, која нам помаже да пазимо и наше време, и наш народ, и наше људе. И зато је ми радо препоручујемо.

Трајко Михаиловић: Ђачки рад. Месечни лист за писмена вежбања ученика основних школа. Годишња претплата 10 динара. Жичка ул. 22 Београд.