Učitelj

Извођење почешне наставе 589

зивних писмена, а што би морао да садржи сваки добро израђени буквар с обзиром на захтеве принципа о поступности у настави.

Поред тога што је при изради најновијих буквара пренебрегнут припцип или начело поступности у настави, пренебрегнут је још и други исто толико значајан принцип у образовању школске деце, а то је обзир на моћ дечјега схватања и разумевања.

Рационално извођење наставе у почетној обуци деце захтева да се деца обуче не само у лепом, тачном, лаком и течном читању, већ још и у разумевању садржине. Стога се при изради књига за децу, а нарочито за малу депу, чија је моћ схватања и разумевања још слаба, мора имати обзира на њихов узраст и њихове душевне моћи. т. ј. на њихову моћ схватања и разумевања. Због тога се мора пазити да се у буквар, као прву дечју књигу, и у штиву које служи за прва вежбања деце у читању, уносе само оне речи, чији значај може да разуме свако дете, или речи чији се значај може деци лако објаснити. Према томе извођење прве наставе у читању је само онда рационално, ако деца знају, т. ј. схватају и разумеју значење свакога прочитанога израза, сваке речи и сваке реченице у штиву које служи за вежбања у читању, а у најновијим букварима има безброј таквих речи и реченица, које нити деца могу сама разумети, нити им се оне могу објаснити, јер је то ван моћи дечјега схватања и разумевања.

Од безброј таквих за децу неразумљивих речи и реченица у нашим најновијим букварима довољно је указати само на ове;

„Лепосавин је завичај Левач“.

„Маглич, Мајевица и Медведник су планине“. „Штип и Шибеник су градови.

„Јагодина је град, а Јасеница је рекан. „Острво Раб је у Јадранскоме Мору“.

„У Зетској бановини извире река Тара“. „Цеље је град, а Цазин је варошица“. „Дубровник је град на обали Јадранскога Мора“. „Фрушка Гора је планина у Срему“. „Французи су наши пријатељи“.

„Ми волимо нашу домовину Југославију“.

„Ја сам Југословен“.

„Прилеп је био престоница Краљивића Марка“.

За свакога је ван спора да значај оваквих реченица могу схватити и разумети само ђаци старијих разреда, који имају неке појмове из области земљописа и историје, а не ђаци првога разреда, који још немају никакових појмова ни из земљописа ни из историје, и онда је неоспорно тачно да