Učitelj

Билогишјско учење о наслђу 661

пр. има коњска глиста (Азсал5 тесаосерћаја) 2 хромосома, Азсал5 тесајосерћаја Њеуајеп5 4, штакор 16, човек 48 итд. Највећи до сада опажени број је 168.

Права вредност ћелијине језгре и појединих чести њезиних разабира се код оплођивања.

П Оплођивање

Жива се бића множе обично оплођивањем којега има две врсте: конјугација, у већине једноћелијских организама, и копулација, у једнога дела једноћелијских и свих многоћелијских живих бића. У самој ствари разлика између конјугације и копулације није велика. Нас занима оплођивање виших животињских врста, у првом реду човека.

Пре свега ваља истаћи да ћелије многоћелијских живих бића нису све једнаке. Има их две врсте. Једне служе за одржавање јединке и зову се телесне или соматске ћелије, док друге имају сврху да продуже живот појединца у његовим потомцима, па се зато и зову продужне или пропагативне ћелије.

Пропагативних ћелија има такође две врсте: мушке сполне ћелије (сперматозоа или спермији) и женске сполне станице (јаја). Спермији и јаја знатно се разликују међу собом: по величини и по облику. Јаја су редовно већа од спермија. Док се на пр. јаје морскога јежа може распознати простим оком, дотле је спермиј пет стотина тисућа пута мањи од јајета. Та разлика потиче одатле што је у спермија прото-

плазма стегнута на најмању меру, док је нарочито у птичјих јаја има изобиља. Али зато и јаје и спермиј имају једнако хроматина. По облику је јаје обично округло или заобљено, док је спермиј дугуљаст као јегуља, имајући напред одебљали део попут главе са шиљком на врху. Усто јаје мирује, а спермиј се креће. И управо онај његов облик и мала тежина имају послужити томе да му кретање буде што брже, како би што брже стигао до свога циља, до јајета у које настоји продрети. Али и када допре до јајета, моћи ће уњ продрети истом онда, ако је јаје приправљено да га прими у се. А да буде приправљено, јаје треба да прође цели низ различитих мена док не сазри.

Зрење јајета има сврху да се увећа и да прими у се што већу количину протоплазме која ће му, кад буде оплођено, послужити као храна за млади организам. Зато је зрело јаје знатно веће од осталих ћелија. Друга му је сврха да нормални број хромосома (у човека 48) сведе на половину (24), докле код деобе свих осталих ћелија број хромосома остаје увек исти. Промене које се ту збивају могу се разабрати из схематичкога приказа (в. слику ор. ји 2).