Učitelj

» Глобални мешод 685

Предлог 11 испод прве слике значи У, а чита се ин. Предлог Оп испод друге слике значи на, а чита се он. Предлог Ву испод треће слике значи код, а чита се или изговара бај. Предлог Ор испод четврте слике значи горе, а изговара се ал.

Кад се дете позове да каже шта види на овим сликама дете код прве слике каже да девојчица купа пса или ку-“ ценце у лавору или у води, код друге да петао стоји на огради, код треће да пас лежи код (покрај или поред) ватре, а код четврте да се пас пење горе.

У овој претходној или приправној лекцији деца се вежбају да ова четири предлога |, Оп, Ву и Џр читају као целе речи, и то да их изговарају онако како се они изговарају у говору, дакле ин, он, бај и ап. У ствари деца се при овоме не уче како ове речи треба да изговоре, пошто су она у родитељској кући научила да изговарају ове предлоге, већ се у ствари уче томе како се те речи пишу у књигама.

Прве две речи пишу се како се онеи изговарају, т.ј. ин и он, али друга два предлога, или друге две речи, Ву И Ор, изговарају се у говору, и то прва бај, а друга ап. Зато се деца при овоме обучавају да кадгод у књизи виде реч Ву, треба да је изговоре бај, односно кад треба да се напише предлог или реч бај да је треба написати Ву. Таква иста вежбања изводе се и са четвртим предлогом или са четвртом речју.

Уџбеник, почетница или буквар садржи 23 лекције. Свака лекција заузима једну страну. На свакој страни у горњем делу је лепа слика у боји, а у доњем делу испод слике је текст који служи за вежбања у читању (целих речи), а у тексту је у кратким једносложним речима и кратким реченицама исписано све што преставља горња слика, т.. оно што се на њој види.

На првој страни, на којој се налази прва лекција или прво вежбење налази се ова слика:

На слици се виде два дечка. Један седи у колиби, а други је у рупи поред једног џбуна. Испред колибе је лонац на ватри из кога излази пара. Поред другога дечка у рупи лежи на земљи његов шешир, а у шеширу је пас.

Дечацима на слици дата су скраћена имена. Један се

зове Рај а други Ве!.

Деца, односно ученици, посматрају слику и казују шта се види на њој; Пат је у рупи. Поред Пата је шешир.