Učitelj

Глобални мешод 687

трали слику и исказивали шта се види на њој. У тексту се налазе и предлози ја, опи ђу, које су деца научила у претходној лекцији.

Учитељ чита једну по једну реч у првој реченици и показује како се која од њих изговара, т. ј како коју реч треба прочитати. Потом чита и показује то исто и у осталим. речима.

При овоме ђаци се вежбају да поједине речи у вежбањима познају и разликују по њиховоме изгледу, као што се ђаци вежбају да по изгледу познају и разликују поједина писмена кад се ова настава изводи по гласовноме методу, и да их изговарају или читају као целе речи, а не шчитавањем писмена у њима, што није тако тешко кад су вежбања састављена само од једносложних речи.

У ствари деца знају значење сваке поједине речи кад. је учитељ прочита или изговори, али не знају како се која реч означава у књигама, пошто у енглеском језику постоји разлика у говору и писању. Према томе главни циљ ове наставе по овоме методу у енглеским школама састоји се у томе, да се деца у школи науче томе: како се која реч, која се чује у говору, означава у књигама, односно како се она пише, јер кад то добро науче, тек онда могу знати значење појединих речи у књигама, па читати са разумевањем садржине, или писмено исказивати своје мисли.

Свако енглеско дете зна да се суд у коме се кува (лонац) каже раћ, да се заклон начињен од грања (колиба) каже

ћеђ, да се и оно што се носи на глави (капа) каже у говору ћег, али се те речи не означавају и у књигама, односно и пишу, тако како се оне чују у говору, већ се реч ће! (колиба) пише ћи, реч раб (лонац) пише се рођ а реч ћег (капа) _ пише се Пат. Реченица: „Он има капу“ (шешир) у енглеском језику пише се: ће ћаз а ћај, али се она изговара: хи хез еј хет. Или реченаца: „Он је мој син“, пише се: Не 15 ту 501, али се чита: Хи из мај сан. Енглеске речи 50П и 511 обе се читају или изговарају у говору Сан, али кад је реч написана са (0, онда она значи

син, а ако је написана са Џ, онда значи сунце.

Због ове особине енглескога језика да се многе речи друкше нзговарају у говору, а друкше означавају у књигама и у писању, и.да се многе речи једнако изговарају у говору