Učitelj

Извођење наставе елесног вежбања и јавних часова 713

Обућар: Обућу ћете поцепати.

Коло: Ви ћете нам је окрпити.

Обућар: Али добри суседи, ко ће ми то платити»

Коло: Онај, кога ти ухватиш.

На ове речи, обућар се диже, савесно затвара очи и покушава да ухвати ког играча из кола. Коло полази брже да би му играчи измицали, али кад обућар ипак неког ухвати, тада коло стаје, обућар пипа ухваћеног играча и погађа његово име. Погоди ли, овај постаје обућар у следећој игри, а он се хвата у коло; ако не погоди, коло долази поново, те хвата другог и погађа. У случају да опет не погоди, други иде на његово место, а он се хвата у коло.

2) Копца и квочке

Број играча десет до петнаест.

Играчи се построје у ред један за другим и ухвате се чврсто за рамена или за крајеве од капута, да кобац не може да пробије ред.

Први у реду је квочка. Испред њега, окренут лицем квочки, стоји други играч — кобац. Кобац налеће са сваке стране да ухвати пиле — последњег играча. Квочка брани пилиће раширеним рукама, трчи испред копца и спречава му пут. Ако кобац налети десно, пиле бежи лево. Остали пилићи повијају се лево-десно да би друга сачували. Ако кобац ипак ухвати или удари руком пиле, — оно постаје кобац, а кобац квочка, и тако се игра док се сви не обреде.

Пробијање круга

Сви играчи стану у круг. Сви се раскораче и додирују прстима ногу. Један играч у средини држи велику лопту и труди се да је избаци из кола поред ногу играча или између њих. Не сме да баци преко њих. Играчи се повијају напред и рукама бране да лопта не пролети између њихових ногу, али се не мичу с места. Коме лопта промакне, донесе је и улази у круг.

Газде и слуге

Деца се ухвате за руке и начине затворено коло. Затим се одвоје два дечка: један је газда а други слуга. Оба уђу у коло, а очи им завежу марамицом. Газда стане на једну страну кола, а слуга на другу. Газда пита: „Где си слуго»“ — Слуга одговара: „Ево ме, газдо!“ — Газда по гласу трчи да ухвати слугу, али овај се нечујно уклони и трчи на другу страну. Тако газда пита даље, и продужује