Učitelj

712 Филип П. Тошовић

рење мембране» (Ваздух). Кад се ваздух затресе шта смо чули» (Говор Миланов).

Саде ћемо разговарати на телефону. Половина ученика. оде у врт а остали остану у учионици. Они који су у врту наизменично ће говорити а они у соби, наизменично ће слушати. Ове вежбе у телефонирању добро ће доћи свима ученицима а нарочито онима, који иду на занат или трговину, где су од првог дана принуђени да се служе телефоном. Из. искуства знамо да људима који први пут у животу телефонирају није угодно и да се боје овог посла. Зато нека деца у основној школи науче да се служе овом справом.

Бели Манастир Милутин Вучићевић

Извођење наставе телесног вежбања и јавних часова

Са наступањем пролећних дана, ствара се и могућност да се часови телесног вежбања успешно одржавају у природи, на светлости и на свежем ваздуху. На тај начин треба да се накнади све што услед зимског времена није било могућно изводити у погледу корисног телесног вежбања, а нарочито онде, где због тескобних учионица, малих и узаних ходника, вежбања нису редовно ни извођена. Како је редовно неговање васпитног телесног вежбања од недогледне користи за здраву, снажну и лепу народну будућност, то је свакако добро дошао сваки прилог од интереса за телесну наставу. Стога у вези својих раније штампаних чланака у „Учитељу““ и „Предавачу“, — излазим и са следећим прилозима, који би се обрадили по угледу на сличне, већ обрађене примере:

Веселе игре Обућара

Деца се ухвате за руке и направе коло. У средини кола, један играч који преставља обупара, седи и удара песницом о колено као кад обућар укива обућу.

Коло се окреће; иде све на десну страну унаоколо, а обућар пита:

— Моји добри суседи, куд сте се то спремилиг

Коло му одговара:

Наш драги обућару, идемо у поље, у игру.

#) „Учитељ“ бр. 1, 3, 7, 10. 1980 г, ибр. 5, 7 и 9 1931 г.