Učitelj

Нове књиге и листови 7115

све два по два, они који гледају један другом лице у лице, ухвате за руке и дигну их у вис, те направе тунел. Један ђак уђе у тунел, и то је кршица. Друга два ђака, постав„љена један на једном крају тунела, други на другом крају, живо претрчавају и затварају тунел. За то време, кртица протрчава кроз тунел и тежи да избије из тунела пре него с оног другог краја дотрчи ђак да га с те стране затвори. Ако не успе, окреће се у тунелу и трчи натраг, да стигне пре оног другог ђака, који јури да и тај отвор затвори.

8 Игре шешира

Ђаци поседају унаоколо или стану у ред, један за друтим. Старији који управља игром пободе штап у земљу и на њега стави шешир, капу којег ђака. Тај ђак стане тачно према штапу а на раздаљини 6—7 метара.

Кад је, по упутству наставнице, добро оценио погледом раздаљину која га дели од шешира и осмотрио правац у ком се он од њега налази, тада му се брижљиво вежу очи. Он сад полази и треба да узме свој шешир, капу. Ако је погрешио правац, он ће га мимоићи; ако није, он ће га уз весело клицање својих другова скинути. У оба случаја скида му се завој с очију и одређује други ђак, па тако док се сви не изређају.

9 Игра с венцем

Ова игра слична је претходној: шешир је замењен венцем или прутом савијеним у круг, обешеним о грану каквог дрвета, али у толикој висини да ђак средње висине може протурити кроз њега своју руку.

Ђак чије су очи везане, држи у својој десној руци један штап. Он сад полази и треба штап да провуче кроз венац. Ако је погрешио правац, неће успети; ако није, сви ће му „другови клицати.

Н3. Ова игра може се изводити и са звонцем место венца, чији ће глас објавити радост играча који је успео да "тачно одреди раздаљину и правац у коме је оно од њега.

Филип И. Тошовић

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

А) Нове књиге и листови

Чарлс и Мери Лемб: Шекспир у причама. Превео Милан Вујаклија. Издање књижаре Радомира Д. Ћуковића, Београд, „стр. 174, цена 25 динара (у елегантном платненом повезу 45

динара).