Učitelj

716 Нове књиге и листови

Док је у целом културном свету већ увелико био слављен као највећи драмски геније свих времена и народа, Шекспир је у својој ужој отаџбини — Енглеској — био још дуго времена игнорисан и недовољно цењен. Тек појавом ове књиге, коју су написали (1807) брат и сестра Чарлс и Мери Лемб, и која је првобитно била намењена енглеској омладини, Шекспир је најзад стекао оно признање које му је с правом припадало. У овој књизи препричано је, у облику лепих и уметнички заокружених новела, деветнаест најбољих и најпознатијих Шекспирових драма. У свима је, на фин и дискретан начин, сачувана етичка подлога самих оригинала, тако да се сматрају веома подесним да вешто уведу читаоце у студију Шекспира и да им, лако и поуздано, помогну да се удубе у чаробни и дубоко мисаони Шекспиров свет, толико пун ненаслућиваних лепота и благотворних потстрека. Колико је ово дело цењено види се и по томе, што је прописано као обавезна домаћа лектира у свима британским средњим школама, као и по томе што је преведено на све језике (сами Немци досад имају око 20 разних превода и прерада).

Зато смо уверени да ће ова одлична књига код наше омладине и њених пријатеља веома брзо стећи највеће симпатије, равне онима које већ уживају код нас остале велике књижевне творевине, као што су: Езопове басне, Робинсон, Андерсенове бајке, Гримове приче, Хиљаду и једна ноћ, итд. Превод је веома добар и течан.

И. К.

Влад. А. Марковић: Управљање школом у вези са просвећивањем одраслих. Смедерево 1934 год. — Цена 5 динара.

Пред нама је друга свеска „Библиотеке за просвећивање одраслих.“ Судећи по овој свесци, коју је израдио учитељски ветеран, снажни радник на пољу просвете г. Влада Марковић, може се већ са дивљењем посматрати овај потхват. Са дивљењем утолико пре, што је ова књижница никла у унутрашњости, у једној мањој нашој вароши, где се, додуше, увек напредно мислило и доста стварало.

Ова је књига писана да задовољи једну потребу. Та потреба се данас оличава нарочито у недостатку племените иницијативе, и у немању идеја. Кад човек прочита у њој она два чланка, одмах је начисто са две ствари: са оним што треба да је суштина рада у школи, и са оним што је од памтивека заузимало душу човечју. У књизи се нарочито указује на бољи пут умним и телесним работницима нашим, да се створе боље гогодбе за живот нашег народа. Из тих разлога књига се топло препоручује.

Л. Ћ.