Učitelj

Нове књиге и листови 74

Учитељско удружење „Јединство“: Прва гимнастичка академија. Загреб. Учитељско друштво „Јединство“, у Загребу (Секција за народно просвећивање и физичко васпитање) издало је горњу брошуру за пропаганду дечјег физичког васпитања посретством основне школе у граду и на селу. У тој брошури су ошштампане песме Људевита Крајачића „Здравље и снага“ и Ђуре Јакшића: „Отаџбина“, и чланци Милојевића: „Наша будућност“ и Душана Богуновића: „Ново покољење мора бити боље.“ Брошура је веома природна и марљиво уређена.

Вукашин Марковић; Помоћна школа. Страна 40. Цена 5 динара.

Ђаци основних школа могу се према даровитости поделити углавном у три групе: 1)врло обдарени, 2) просечно обдарени и 3) слабо обдарени. Просечно обдарених је највише, а врло обдарених је најмање. Слабо обдарених је знатан број, и «сни спадају у категорију духовно заостале или слабоумне деце.

Од слабоумне деце основну школу похађа само једна група, такозвана дебилна деца. Тежи случајеви слабоумности (ембесилни, кретени и идиоти) су искључени. У овој групи слабоумних ђака разликујемо опет два типа. Првом типу припадају најгори ђаци, који се одликују леношћу, апатијом и равнодушношћу према свима наставним и васпитним пострепима. Они су мирни, тихи, ником не сметају, у игри су неспретни, а за рад неактивни. Другом типу припадају нестални, немирни, болесно осетљиви, дрски и необуздани ђаци. Њихова је пажња врло лабилна, у раду су неистрајни и површни. ПамЋење и схватањем је нешто боље од ђака првог типа, али ипак непоуздано и слабо. — Ђаци оба типа редовно понављају разреде, пуне „магареће“ клупе, сметају редовној настави, не постижу никакав успех, те су стална главобоља педантног наставника. Ипак они нису неспособни за образовање и васпитање. Они само не могу пратити и савладати наставу и наставно градиво, које је подешено према просечно обдареним ђацима. Слабо обдарени ђаци припадају помоћној школи или помоћним одељењима, где се наставни материјал, наставни поступак и васпитне мере подешавају према душевним способностима ових ђака. Ту они сад показују леп успех, савлађују многа корисна знања и умења и оспособљавају се за практичан живот. Њиховим одласком у помоћну школу растерете се разреди основних школа једне велике сметње.

В Марковић нам је у овом свом спису концизно, па ипак довољно јасно и прегледно изложио задатке и сврху помоћне школе, изнео психичке и физичке особине ђака ове школе, описао њен историјски развитак у другим државама, изложио избор ђака и наставног градива, истакао наставне и васпитне