Učitelj

Х

УЧИТЕЉ-ЈАТЕЈ |

ПЕДАГОШКИ ЧАСОПИС ЈУГОСЛОВЕНСКОГ УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА СЕПТЕМБАР 1934 БЕОГРАД 15 (49) ГОД. БР. 1. УРЕДНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ

ПРОСВЕТНА ПОЛИТИКА

Југословенским учитељима

Говор Министра просвете Господина Д-р Илије Шуменковића, одржан на ХТУ главној скупштини 18-УШ 1954 год. у Београду

Ја топло захваљујем на срдачном поздраву, који је ваш претседник упутио мени и преко мене Краљевско ] влади. У исто време изјављујем и искрену жељу, да ваш рад, инспирисан осећајима другарске солидарности и слоге, и доминиран потребама „школе и учитељства буде користан и плодан.

Није потребно пред вама, просветним радницима нарочито наглашавати високу мисију народне школе и учитељства. Ја ћу само да поменем два ваша лепа и значајна задатка: одан рад на државном и националном јединству с једне стране, ширење прдсвећености и подизање културног нивоа с друге стране.

И у вези с тим нешто се само намеће: то нису само узвишени већ и врло деликатни задаци. Ја мислим да могу рећи да је наше учитељство свесно дужности и обзира, које му деликатност његове мисије налаже.

Оно је то показало оданошћу Краљу, Отаџбини и Нацији и ту своју оданост нарочито потврдило на бојном пољу многобро | вим жртвама, које ми са поштовањем помињемо и чијој се успомени клањамо.

Оно има прилике да то покаже у своме свакодневном послу. Радећи у школи и ван школе под свима, па често пута и тешким приликама, у вароши, варошици, селу и засеоку, оно има да развије онај по изгледу ситан, али у самој ствари велики напор: савесну и жилаву истрајност у испуњавању свакодневне дужности, истрајност коју у нашој средини треба нарочито неговати.

Проблеми, који интересују школу и учитељство јесу предмет најозбиљнијег старања Њ. В. Краља и Краљевске владе. Ја само износим овај пример: док су буџети готово свих осталих министарстава смањени, буџет Министарства просвете повећан је. А ако су у последње време тражене жртве од свих државних слу-

Учитељ | СЕОГРАД 5) 1