Učitelj

204. Владимир Ерн

прешворио, која је сва уронила у област етике, Секула на самрти моли ујака, Сибињанина Јанка:

Ујко Јанко, немерено благо,

Не могу ти ране преболети:

Већ кад мени суђен часак дође, Укопај ме на друму широку,

Да с' наслушам трупка од коњица и јаука од добрих јунака.

А комичар Платон праху Темистоклову посвећује ове стихове:

На лепу месту гроб су теби насули; одасвуд хоће путвике да поздравља, да гледа њихов долазак и одлазак

и мотри лађе кад се ушркивају.

Хераклит, најагоналнији грчки мислилац, преноси еридску активност у елементарну природу, у космос, у ритам његових процеса, и бакхантски слави агонални карактер васељене. МИ кад је он устврдио да из рвања супротности излази најлепша хармонија, да су борба и надметање (лохерос, ер) родитељ и цар свему, и да је борба правда, рекао је то из срца целе Хеладе, јер је агон Хеленима био друго дисање.

ФИЛОЗОФСКИ ПРЕГЛЕД

Размишљања о прагматизму

— Од Владимира Ерна —

Прагматизам се родио под срећном звездом. Он још није ни успео да се извуче из љуштуре и како треба снађе у овом свету, па су га већ у свима деловима света стали поздрављати добродошлицом, чланцима, критиком и оповргавањем. То му је добро дошло. Шум који су дигли часописи, приликом рођења прагматизма, постао је спас за прагматисте од могућег нерада и натурио им је, уосталом, много обичног посла: коресподенцију, полемику, објашњења, пропаганду и сличне ствари, које припадају сваком живом литерарном покрету.

Ту је много кисеоника. Живост прагматичког покрета це уистини американска и сугерира чак неке нефилозофске мисли. Но, ево у чему је питање: постоји ли у прагматизму реална суштина» Постоји ли у њему једна нова реч, која му даје стварно оригиналну физиономију» Реч која би утврдила његова права не само у европско-американским друштвеним расположењима, већ и у царству племенитих мислилаца, који откривају нове тачке гледишта и стварају нове филозофске вредности. У своме покушају да одговорим на ово питање, ја се задржавам само на Џемсу, неоспорно најкрупнијем и најзначајнијем прагматисти,