Učitelj

206 Владимир Брн

2;

Платон и да није сусрео Сократа и да није себе нашао, већ да је остао код Протагориног схватања и да је своју сјајну књижевну делатност посветио пропаганди протагорског релативизма, он би ипак остао Платон. Његово излагање би било страсно, блиставо, божанско одсевање конкретности и сложености живота. И кроз рубине релативизма провиривао би тајанствени геније, који је послан одозго. Тако и талентовани Цемс, који се очевидно није сусрео са својим Сократом, који није преживео неизмерну реалност невидљивог царства Идеја, чак у рубинима прагматизма претставља диван призор, пун озбиљности и достојанства. Откуда се то дешава» Од изузетне Џемсове обдарености. Поред живости књижевног темперамента, поред јасног уметничког излагања (ах, тако ретког међу филозофима), Џемс постиже сличан ефекат помоћу једног чувеног својства: он се непрестано колеба у својим тачкама гледишта, он непрекидно мења позиције и то чини с таквим одушевљењем, с таквим неподељеним осећањем, да ни један поверљиви читалац неће ни помислити да Џемса окриви за мењање мишљења. Али, покушајте да проанализирате ланац његових тврђења па ћете видети да он није везан логичком мишљу, већ психолошком поступношћу његове личности. Отсуство метода је потпуно! Џемс је у узнемиреном току својих мисли импресионистичан и да није његова личност јасна и целокупна, његов поглед на свет распао би се на неколико, готово, међу собом недодирних редова. Ја лично нисам против чистог импресионизма. Али и импресионизам мора бити себи веран и не сме се везивати са прагматизмом који му је тако туђ.

Али, да се запитамо: шта је прагматизам> Какав је његов гајзол Фебе Он хоће да буде нови метод за решење старих „проклетих“ питања. За прагматисту г1ођиз ттеПесшанз савременог човечанства је један чудновати лабиринт из кога се излаз мора наћи. Прагматизам се препоручује, као диван, искусан и практичан спроводник по томе лабиринту.

Арјаднина нит је у прагматичком методу. Добро, дакле, метод, Покажите ваш знаменити, ваш чудноват метод. Да нису обмана или самообмана сва његова чаробна својства» Ви кажете: „прагматички метод је пре свега метод измирења филозофских спорова, који би се без њега бескрајно отезали“... „Прагматички метод покушава да истумачи свако мишљење, истичући његове практичне последице. Каква се за кога практична разлика добија, ако за истину прими ово, а не друго мишљење“... „Теорије постају оруђа“. Место логичке тачке гледишта на истину управља се, као топ седмофунташ, „инструментална“ тачка гледишта. То је страшно за истину!

Смисао наведених речи врло је прост. Дајте истину на гласање! Гласачка кутија, која је изазивала тако племенити гнев у Карлајла, преноси се из области политике на област филозофије. Суштина мисли, њена објективна вредност, њен унутрашњи само-