Učitelj

228 Живко Смиљанић

Где оне расту. — На дрвету, у редовима (шпалири). Објаснити шта је чучаво воће.

Где могу крушке стојати. — У врту поред друмова. У пољу. Када оне зреле. — Крајем лета, у јесен (рану, позну). У рано пролеће (јагодњаче).

Обележја (внаци зрелости). — Црна, мрка језгра (семење).

Шта шкоди напредовању и успевању крушака — Хладноћа и много кише у доба цветања. Велика суша. Олује. Инсекти (гусенице) који обавијају научином цветове, а доцније плод проврте (пробуше) и унутра снесу јаја. Ларва — црв, црвоточне, црвљиве крушке.

Како се беру крушке. — Оне најчешће и саме опадају. Млатимо их. Беру се и кидају. Деца их тешко откидају јер су чврсте. Беру се и бераљком. Направити бераљку и откинути крушку обешену више прозора.

Где се чувају. — У одаји, подруму, слами и трапу. (Објаснити шта је трап и како се прави).

Како се једуг — Сирове (пресне) ољуштене неољуштене, истругане (стари безуби људи), куване, печене, рестоване (пржене), као пекмез (Од њих може да се направи пекмез. Објаснити како се прави ракија од крушака (крушковача), водњика (како се прави казати), сирће од крушковаче (може се имати). Ово све обновити појединачним пропитивањем.

УШ Крушкино срце (срж)

Место где се налази. — Налази се у средини крушке (плода). Затворена је у љусци. Колико има преграда — Пет. У некој прегради може бити и по две — семенке.

Број. — Колико може бити семенки. — Пет до осам.

Боја. — Какве је боје» — Мрке, црне. Тада је зрела. Кад је љуска у семенке бела, крушка још није зрела Онда није ни за јело.

Делови семенке. — Љуска, семка. У семци је клица из које ће нићи

мало крушкино дрво. Кад би се посејале семенке једног само дрвета могла би постати читава крушкова шума.

Циљ. — Шта постаје од семенки. — Ново крушково дрвеће. Како постаје дрво од семенке. — Посади се у земљу Шта онда буде. Набубри клија и расте.

Правило. — Кад се крушке једу а кад нег Шта не ваља радити кад прођемо поред туђих крушака» — Не треба се потезати. Шта још не ваља да радимор — Да их крадемо. Ваља ли их много јести» Кад се не једуг Од чега их треба требити у пролеће» Од гусеница Шта се прави од крушака» Пекмез, водњика, крушковача. Обновити овај одељак и обухватити оба.

ТХ Рачунање с крушкама.

Један човек посади једног дана 6 крушака а другог 4. Колико је свега посадиор Како ћемо то израчунати» Кад саберемо. Иди покажи на рачунаљци колико је човек посадио једног а колико другог дана. Сабери. Дете броји од шест па на више, Колико је свега посадиог Десет крушака. У исто време на клупама одвајају као и овај на рачунаљци.

Један човек посади !0 крушака па му се приме 7 комада, колико се осушило. Понови ти то што сам казао. Ти изађи и на рачунаљци одвој колико је онај човек свега посадио. Одвојте и ви на својим рачунаљкама а ви покажите то на дрвцима. Колико се примило. Можемо ли израчунати колико је остало крушака. Како ћемо то израчунати» Кад од 10 одузмемо 7 како ћемо одузимати — Десету, девету, осму, седму, шесту, пету, четврту, остаје 3. Колико је посађеног Десет, а колико се примило, а колико се осушилор

У воћњаку се посади у 5 редова по две крушке. У 4 реда по 2. У три реда по три крушке.

Милан убере 8 комада, колико му треба па да има 10 крушака. Мајка подели деци 10 крушака. Свакоме да по пет. Колико је било доце. Мајка подели деци 10 крушака. Свакоме да по три: Колико је било деце. Колико свако добије. Хајде одвој од тих 10 крушака свакоме по три. Прво добије 3, друго 3, треће 3 и једна претиче.