Učitelj

656 Крста. Јонић

у будном стању нема душевног апсолутног мировања, већ време, у коме би под упућивањем васпитача дете имало прилике да живи на начин, који задовољава његову природу. З!јашеу Нан је био међу првима, који су указали од колике је користи ако дете проведе своје младе године у простој сеоској средини и ако тек доцније упозна великоварошки живот. Али сваком детету то није могућно и многа деца морају да расту у културној средини која није довољна и не одговара њиховом ступњу развитка.

Рекли смо да је важан задатак васпитања да се нађе правилан ритам између школског рада и слободног времена. Слободно време, правилно искоришћено, детету је потребно да би јачало своју снагу и имало животне радости. Редовно вежбања мишића успорава превремено духовно сазревање. Од споредног је значаја циљ моторичних облика и васпитач их може мењати. Главно је увежбаност покрета. Када деца у рвању мере своју снагу, када се бацају каменицама и разбијају прозорска окна, онда је васпитачу дужност да таквим по себи здравим радњама створи могућност за друкчије испољавање. Нигде више не видимо разуздане деце као у великим варошима. М у мањим местима има такве деце, али што она чине јесу обичне будалаштине, којима се смејемо, али нису грубости какве чине деца у великим варошима. И ова деца хоће да се истутње, а за то немају прилике у тескобним становима или у малој башти. Она су принуђена да се играју на улици, да од ње праве игралиште и досађују суседима и пролазницима. Отуда и има несрећних случајева од аутомобила и трамваја. Да би томе злу доскочила, управа америчке вароши Чикага, где су деца била врло разуздана и правила штете, начинила је у разним деловима вароши игралишта за децу. Сада су тамо престале жалбе на рђаве дечје поступке. За дечја игралишта се обично рачуна простор од 3 квадратна метра на једног становника. Према томе у Београду са 250.000 становника треба 750.000 кв. м. за игралишта. Џовршина истих треба да је покривена густом и ниском травом, ограђена живом оградом и са северне стране заштићена од ветрова високим дрвећем. Још су потребне шупе за оставу горњих хаљина, справе за играње и гимнастику и клозети.

И доције, када дечаци сврше основну школу, потребна им је, ради олакшања принуде, коју врши на њих култура, с времене на време, средина, у којој ће се осећати као потпуне личности. То је само могућно ако дечаци слободно време проведу међу својим вршњацима. Осем тога где им се даје прилика да место рецептивног рада, какав је у главноме рад у школи, развију саморадњу. Као олакшање од принуде, коју врши нарочито великоварошка надрикултура, слободно време дечака треба да је испуњено животом у природи и дружењем с вршњацима. Под воћством искусног васпитача, они треба у групама за време краћих и дужих школских одмора да иду из вароши и у природи проводе прост живот у игри, телесним вежбама и спорту: да пешаче, да се купају, возе у чамцу и веслају, да станују под шаторима, спремају сами себи јела итд. Тиме им се даје прилика да буду,