Učitelj

Димитар Грнчаров | 673

Димитар Грнчаров — Од Милића Р. Мајсторовића —

Педагошки ветеран Грнчаров родио се 25 децембра 1874 год. у Тројану у Бугарској. Учитељску школу је свршио 1893 у Казанлику, 1896 свршава учитељску препарандију у Загребу, а 1900 филозофске и педагошке студије на Берлинском универзитету. Читавих двадесет седам година Грнчаров је провео у наставничкој служби, као учитељ основне школе, прогимназије и као наставник и директор учитељске школе 1924 био је изабран за претседника школског одбора у Софији. Сада се бави књижарским издавачким пословима.

Његов рад на педагошкој књижевности је врло плодан. Написао је 40 педагошко-методичких списа, 8 уџбеника и превео је 10 разних педагошких списа. Али поред педагошког, теориског и практичног рада, Грнчаров је један од великих поборника југословенско-бугарског братства. Још 19)6 год. као делегат Бугарске, приликом двадесетпетогодишњице Учитељског удружења у Србији, када је основан Југословенски учитељски савез, Грнчаров је радио на зближавању два братска народа. У заједници са: Михаилом Станојевићем, Јованом П. Јовановићем, Даворином Трстењаком, Ивканецом, Јанком Лесковаром, Ганглом и др. радио је да тај савез постане и једно велико конкретно дело. Његов говор код „Коларца“ поздравила је сва београдска штампа са великим симпатијама. Међутим и онда и данас, Грнчаров ради на пуном реализовању братских односа између два једнокрвна и једнојезична народа, држећи се девизе: „Зора пуца биће дана“.

Плодоносан педагошки рад Димитра Грнчарова није могуће изнети у једном кратком чланку. Осим тога Грнчаров је врло свеж човек, који ће још много година богатити бугарску, па дакле и јужнословенску, педагошку литературу својим дивним педагошким списима. Ми ћемо овде укратко нотирати само оне његове списе који су нам при руци.

До појаве ауторове обимне ЉМешодике бугарскога језика (Методика на бљлгарски езикв, стр. 336, 1924, Книгоиздателство Д. Грљнчаровв — Софиа) писац је већ дао читав низ списа теориске и практичне природе, као: Угледна предавања за први разред, Упушсшво за грамашику за П и ! разред, Методику стварне наставе, Методику за естетачко-етичко штиво, Програм народних школа, Емил од Руса, Хербашова етика и психологија, Закон за сеоске школе, Школске екскурзије, Народна просвеша (зборник 25 чланака), Методика лепог писања, Писмени састави у основним школама (по Саггте Моу), Методика дечјих игара, Социјално пишање и школа, Сеоска школа, Породично васпитање у Енглеској, „Допунске школе или шечајеви, Дидакшички проблеми, Наше домаће воспитање, Основи доброг домаћег васпштања, Природно васпштшање, Упушсшво за лепо писање, Учитељев рад у првом разреду, Грађанско васпитање, Методика за сеоске школе, Језична вежбања у Ши ТУ разреду и друге.

Учитељ 43