Učitelj

694 . Ж. Смиљанић

Бележите од 20 до 22 марта дужину сенке једнога штапа, вертикално постављеног, у величини од једног метра, у подне и то у часу када је сенка најмања.

Исто то учините и у 7 часова ујутру иу 5 часова по подне.

Упоредите ове дужине са онима добијеним у децембру.

У колико часова улази сунце у вашу учионицу.

У колико часова излази оно из учионице»

Забележите више узастопних вечери, и увек са истог места, час и место рађања месечевог.

(смотрите на јасној ноћи место, које заузима — на небу велики медвед према поларној звезди.

ШКОЛСКИ РАД

Методска јединица чланак: „Два зеца“

— Од Живка Смиљанића — Шразред — ·

[. — Децо, коју дивљу животињу знате» Где живи зецг Како зовемо људе који лове зечеве Коју животињу поведу ловци кад гоне зечеве2 А шта ради ловац док кер гони зечеве» — Чека у шумарку сакривен и гађа зеца кад наиђе. Да ли ловац пуца на зеца кад уђе међу дрвеће у шумуг А где га гађа» — Кад је зец на чистини. Од које велике птице зец стрепи» — Од орла. Како се зец крије од орла» — Завуче се у жбуње и велику траву: Чиме се зец храни» — Пасе траву. Шта још воли да Пије Млад пасуљ, купус и друго поврће. Чиме се зец храни зими кад снег покрије земљуг Да ли упада у младе воћњаке» Шта подгриза тамо» — Кору са младих воћака. Где има више поврћа у планини или равници» А воћака — садница» — У равници. Па где зец има више хране у равници или у високим брдима и планинама» У равници. А где има више људи и ловаца, да ли у равници или брдима» — У равници. Па где зеца више гоне ловци, да ли у ви“ соким планинама или равници. Где је за зеца боља храна, а где лошијар Где га више гоне» Где је за зеца бољи живот што се тиче хранер — У равници. А где га мања гоне» — У планинама.

Чуштаћемо, како је један зец сишао са велике планине у равницу у госше другом зецу.

П. — Децо, прочитаћу вам ову причу:

Два зеца — Народна прича —

Био један зец у Златибору и пасао по густим јелацима сасвим без бриге: нигде кера да ћавне, нигде ловца да гађа. Само понекад закликће орао у ваздуху, а зеја тада шмугне под прву јелову грану, па без бриге. ;

Али њему досади та дивљина и самоћа, па сиђе у Лужницу у госте свом побратиму, зецу Лужничанину. А