Učitelj

696 - Ж. Смиљанић

'" Златибор | жбун "јелак, јелаци пропланак ћавнути | ·_ садница шмугнути стругнути Лужница, луг питомина Лужничанин пустиња

Поново пропитам ове речи с табле да би се утврдило њихово значење. Шта је Златибор» Шта је јелак, јелациг Шта значи ћавнутир А шмугнути2 Шта зовемо Лужница» Ко је у причи Лужничанин; А ко Златиборацр Објасни шта је жбунг А ти пропланак! За кога кажемо стругнуо је» Шта је питомина, а шта пустиња >.

Хајде, читај, ти! Ти продужи! Читај ти даље. А сад ти.

Ко би, децо, умео ово да ми исприча» Хајде, сад ти. Ти!...

Да причамо још једанпут. Ти! Настави ти!

Ш. — Ко зна неку сличну причу. Знате ли коју песмицу из које се види да је неко туговао за слободом, као што се зец Златиборац зажелео свога крајар — Славујак. Хајде, ти издекламуј ту песмицу. Како је било славују у кавезу 2 — Тешко, Зашто — Жудео је за слободом. А шта је зажелео Златиборац кад су залајали керовир» Је ли био слободан у Златибору А у Лужници код побратима Лужничанина» Ко је у оној песмици што смо малочас чули, жудео за слободом» Славујак. А у овој причи» Зец Златиборац. Је ли добро бити у слободи» Па шта је лепше, да ли кад је неко у слободи или кад није слободанр Има ли што лепше од слободе» — Нема ништа лепше од слободе. Каква је слобода» — Слобода јс златна. Шта рекосмо, децо, шта је најлепше» — Слобода. Има ли што лепше. Кажи ти то опет!

ТУ. Нема ништа лепше од слободе.

Деца могу доћи и до друге дефиниције. Треба их увек пустити да сама колективно изразе мисао коју нађу да је најлепша.

У. — Драмашизовање.

Ово деца врло радо изводе Изаберите једно дете које ће изигравати зеца Златиборца, а друго зеца Лужничанина. Њих

два воде разговор.

Злашиборац: „Е, побратиме, ти знаш што жавиш!... Баш ти царујеш у овој згоди у овој питомини!“ (Деца на месту подражавају лавеж. Оба „зеца“ подигну главе и уозбиље се. „Златиборац“ искорачи да бега. „Лужничанин“ га заустави и говори тихим гласом)

Лужничанин: „Да ниси мрднуо! Пропашћеш!“

Златиборац: „Како за Бога

Лужничанин: „Тако, то је ловац. Он чека да ми излетимо на пропланак, па да нам срце разнесе оловом.“ (Лавеж још мало траје па се утишава).

Златиборац: „Вала, побро, на част ти сва ова згода и питомина. Идем ја у моју златиборску пустињу; јесте тамо дивља трава али ће ми остати здрава глава 2

Децо, хајде, да нацртамо ова два зеца и керове, како се удаљују. Какав ће положај имати зечеви, кад чују лавеж»г Стегнуће се, шћућурити се, да их керови не би осетили. Сасвим у даљини на другој страни нацртајте ловца који чека да зец наиђе. Цртајте !