Učitelj

буде донекле упозната са сексуалним хигијеном, као и то да таква настава, мора бити дана преко лица које ствар но разумеју важност ове наставе за појединца и расу; увиђајући да многи родитељи и старији не знају како да слободно и једноставно одговоре на дечија питања по овом предмету.

1. Интернационални савет жена захтева од сваког националног савета да буде у стању да изради једну кратку листу књига изашлих на њиховом народном језику по овом питању, које би могле послужити родитељима приликом објашњавања овог питања њиховој деци;

9) Да све институције које спремају наставнике даду својим ученицима 06јашњења по овом питању и да их оспособе да могу дати одговоре на питања која би им могла бити постављена од стране њихових ученика.

3) Да сваки национални савет препоручи наставу опште биологије у школама, као базу научног знања на коју би се могли позвати родитељи и наставНици. Увиђајући да готово сви национални комитети наводе знатно смањење трошкова, учињених на школе и друге просветне установе услед економске ситуације. Увиђајући с друге стране да већа духовна, морална и физичка спрема је нарочито потребна омладини у доба екопомске депресије, она треба да створи стабилну економску базу за сталан национални просперитет.

Интернац. ком. жена захтева да сваки национални савет обрати пажњу њихове владе да се борба против садашњих економских недаћа не сме да одражава на, просветним институцијама; треба напротив настојати да могућност наставе п професионалнот формирања буде повећана. Господарска настава. — Висока школа за Господарску наставу, која је основана 1930, прославила је своју четврту сесвију. Више од 80 девојчица је прошло њене курсеве. Лита за Господарску ортанизацију је установила ову школу да би побудила жеље за вишом наставом домаћичких знаности, које се предају у мнотим земљама на универзитетима. Домаћичка, знаност и организација господарства су у тлавном мното подцењени. Њихов прави научни карактер је обично запостављен и неправедно унижен на познавање рецепата и ручни рад, међутим користан али недовољан и непривлачан за девојчице садањег времена, научене да резонују о својој ак-

Хроника

719

тивности, да би побољшали своје методе кроз учење и изналажење.

Школа се обраћа с једне стране девојкама које имају у виду удају и желе да се припреме за улогу мајке, господарице дома, а с друге стране оним које хоће да постану надлежне за вршење равних наставних професија, трговине, индустрије или штампе, где је познавање домаћинства неопходно.

На курс се примају девојке од најмање 16 година, добро припремљене општим знањем. Курс почиње, концем новембра и завршава у јулу. Одржава се свако по подне овим четвртка од 14 до 16 сати. Он садржи у свему 94 предавања, 40 практичних лекција, 22 посете, 18 обавезних јавних предавања.

НИЗОЗЕМСКА (РАУ5-ВА5)

Ортографија низоземског језика. Да би се дошло до поједностављења ортографије подузета. је била, већ пре више година, нарочита акција од стране надлежних, нарочито професора и учитеља. Ова акција је довела до извесног ревултата. Министарство Просвете наредило је да се приликом свих испита, примењују извесна упрошћавања у ортографији, и да школске власти потпомажу што је могуће више ово упрошћавање.

СЛОБОДНА ИРСКА ДРЖАВА

Протестантска мањина. Зна се да је Влада Слободне Државе била увек дарежљива у својим субсидијама, на, основну наставу протестантских мањина. Она и даље плаћа учитеље у свим малим протестантским школама, чији се број уосталом смањио. 18 маја 1934 г. освештане су нове просторије протестантске основне школе у Дублину. Председник, Надбискуп Дублински, и Министар Просвете су одржали говоре. Ова основна школа је без сумње једна од најлешших на

свету. ЕКВАТОР

Педагошки институт за села (гигађ. Министар Просвете наредио је Дирекцији основне наставе да му поднесе један план организације једног педагошког института за села. Овај институт има за задаћу да припреми професионално наставно особље за пољске школе и школе за урођеничке центре.

Грађанске школе. Министарство Просвете издало је генерално упутство за испите грађанских школа: пријемни испит, тромесечни пепит, завршне испите, испите за добијање степена, итд. да пријем у грађанску школу, треба с успехом положити шест разреда основне школе. Јелена Михановић-Пешић