Učitelj

804 _____ Ернест Вранц

је говор. Рекао је: гар — гор, донта — дол, шент — враг итд. Ишли смо у собу. Стан је врло рђав, јер је дрвена кућа. Не зарађује ништа, једу кромпир и жгтањце. Деци смо дали сира. Појели су га са кором. Један дечак би радо ишао с нама, али га нисмо могли звати са собом. Допао му се хлеб п наша јела. Служи као пастир. Обишли смо још 3 куће и свугде је живот рђав. Испразнили смо све торбе. Доле смо ишли по низбрдици према Селници. Напослетку смо дошли до знакова С. П. Д. на Фали. Ноге су нас болеле.

17. Код куће: Воз је имао 3 минута закашњења. Дошли смо на Корушку станицу већ у јакој помрчини. Мами сам рекао: Горе је врло лепо и за. нимљиво, али људи су сиротиња. То је био мој најлепши излет.

Та, „репортажа“ је плод посебне групе даровитих ученика за писмене са ставе и чини са цртежима наших цртача доста веран опис нашег излета. До 14 тачке су доживљаје одмах записивали а последње три тачке — из помањкања времена и због умора — тек идући дан код куће. (Правописне потрешке сам исправио, уосталом је рад самосталан).

Морам напоменути, да су ми дечаци при опроштају увече на станици са особитом захвалношћу пружали руке.

М После излета

Варао би се онај васпитач, који би мислио да је са свршеним излетом васпитни и поучни рад свршен. Ни у школи — учионици не би смели остати на. трећем ступњу формалних степена, као што ни кућа не може остати без крова.

Истина, преостаје још само мислено продубљивање и везивање свих резултата и искустава. Но не смемо презрети при целом послу ону главну сврху која је битна одлика школе која се приближава стварном животу: из живота за живот.

Ту је тежиште даљих расматрања.

У нашем случају је додир са животом потпуно јасан. Поред покрајинских особености и лепота, ученици су макар у малој мери упознали и муке и невоље пограничних брђана, у вези са тешким савлађивањем природе. Видели су сељачки рад на примитивном ступњу, уверили су се о потреби сељачког рада и саосетили срдачност са тешким радничким положајем. Мо би двоумио о том да ли се у очима тих дечака дигнула вредност човека — сељака"

Нажалост, у фатално скученом „Попотнику“ не могу (ради помањкања простора) објавити и подробан ток школског рада у седмици по излету. Зато извађам само дневне планове, који треба да покажу бар приближну слику целог комплекса како се он стварно извршио.

Понедељак 22 У 1933

1. Преглед записа и цртежа.

2. Слика Св. Духа за успомену у „Дневник рада“.

3. Планински сеоски живот.

Дом и рад: Живот код насиу планини.

Чеббоое Мец

Уторак 23 П 1933

Мали 1. Свестрани план домаћег рада. ЗА Рачунско-језикословно искоришћење.

УБ МЕ Ћ 61 МА5. 2. Писмени рад са цртежом: Жи-

вот код нас у планинама.