Učitelj

810 Библиографија

све поткрепи статистиком и фотографијама. Тако ће се најбоље илустровати потреба ове школе, а даће се сугестија да и остали градови приступе раду на остварењу оваквих школа. На, сваки начин да ће такво дело Радо издати и Југ. учит. удружење у својој Педагошкој библиотеци,

Д-р Илија М, Јелић: Заштита оптужених осуђеника и малолетника, као социјална, потреба и начин њена извођења, с предгтовором д-ра Томе Живановића, Београд 1934, 80, стр. 112, цена. 2 Издање Друштва за заштиту ослобођених осуђеника, н малолетника у Београду. — Д-р Јелић је у правничким круговима познат као добар писац. Овом својом расправом која претставља, једну историско-правну и криминално-политичку студију, писац делом залази и у област педагогике. Правницима може да пребаце зашто ово питање не посматрају и са педатошког становишта када је добро познато да теорија правног образовања, постаје све незаменљивији део опште педатогике п када бе проблеми права, етике и педагогике просто не могу лако да раздвоје. Као иницијатор и секретар пом. друштва и као писац, д-р Јелић се бори против заблуде „о непоправљивости“, ца наглашава, да акт заштите оптужених осуђеника и малолетника, је п акт социјалног милосрђа и акт социјалног интереса. Писање му је лако и занимљиво и овај спис ваља, да нађе читалаца п у учитељоким редовима, који нису никада били индиферентни према, заштити посрнулих карактера.

Општи закључак о практичном извођењу заштите своди се на следеће: заштиту треба да изводе лица која су свесна „њена значаја“ и која хоће да им се посвете; ова заштита, мора бити организована. овуда у земљи и треба. да стоји у вези са оваквом организацијом у иностранству; на заштити ваља. да учествују сви слојеви друштва, да је води приватна, иницијатива а држава помаже; да послови ових друштава буду познати целој јавности и да се налазе под државном контролом; да, се заштите „саображава. месним приликама, духу, осећањима, навикама и обичајима сваког краја нашег народа“, и да цела заштита базира на једном програму који је научно заснован.

ШТАМПА ЈУГОСЛ, УЧИТЕЉ. УДРУЖЕЊА

— Да ли сам претплатник7 Да ли сам измирио претплатуг —

Учитељ, педатошки часопис Јуу, уредник Милић Р. Мајсторовић, учитељ у Београду, излави месечно сем јула и августа у свескама од пет табака (80 стр.). Цена за чланове Јуу 50 дин. за школе и нечланове 80 дин. за ђаке учитељских школа, 45 дин., за иностранство 200 дин. годишње. Претплата се шаље Блатајни Јуу Беотрад, Кр. Милутинова 66 на, чековни рачун 53081.

Народна просвета, информативни орган Јуу, уредник Душан М. Прица, учитељ у Београду, излази недељно на табаку преко целе тодине. Цена за чланове Јуу 50 дин, за школе пи нечланове 60 дин. за иностранство 120 дин. Претплата се шаље Благајни Јуу Беотрад, на чековни рачун 53081.

Југословенче, књижевни лист за децу, уредник Витомир Орнић, учитељ у Београду, излази месечно сем јула п августа у свескама од 20 страна. Цена у претилати 10 дин. годиншње, Претплата. се унапред шаље на чековни рач, 53081.

Педагошка библиотека Југосл. учит. удружења, у Београду. Поруџбине за њена издања са новцем слати Благајни Јуу Беотрад чековни рачун 53081.

Маргедак, јадаје Нту. редавоХКкокпј ет) гђог 1 Јигов]. псњејзко пагиХепје, зексја 7а, Заузки ђапоупи џ Ластеђи. Лаута шефне Рт. Зојатипа СајКоуас, итедп је Јозјр Петамп 1 дг. Збеуал Рафајиа. Тја2 џ тезебип зуезкалпа од #т1 бађака. Сепа 7а, Сапоте 50 Ффп., та. ХКоје ] пебјапоуе 60 Ффп., за даке 40 фп., а ла озђаје 70 фи. Ртеђрјата зе Бајје бекот Ром. Жефопјсе и Лартеђи ђг. 38675 па адтези »Маргедак “ Тло Кгаја АЛекзапага 4/1. |

Усне зКа гејес, заје у та језебтик, ујезтк Јисов!. исте. пдгшепја вексе са Заузки ђалоути. Џтедтк Јоуап МпПојеуте.Објепа, вофпје та СЈапоус 12 Фф., та пебјапоуе 24, Моуас 5е Баје па »ЏЕН. мјес« беј. табип ђг. 38675 гавтеђ, Тте Ктајја. АЈеКкзалага, 4/1.

Зорица, дечји лист, уредник Милан В. Поповић, Господар Јевремова. 46/4 = Београд. Власник Јуу — секција Београд. Излази У 10 свезака годишње. Цена 10 дин. годишње.

Ророћпк, базорћз та зодођпо редаровКко, птефик Туап Рута, 1адалје Ји зексђје та Птаузјт рапоујаи Гјиђђапа, Етапе Калзка 61. Гал п 10 тезевШћ зуетака. Села 50. ап. вод пје.