Učitelj

176 Вилик и стране света

велика врућина кад Сунце залази» Где дође Сунце у подне» Покажите руком! Како Сунце греје у подне» Кад је највећа топлота преко данаг (У подне). Зашто баш онда»

Знате ли како се зове место где се Сунце рађа — излази» (Исток). А где залази — запада» (Запад). Где дође југ» Где дође северр (Прекопута југа). Где је југ за ово местог А северг Како ћемо да одредимо исток и запад» [Из другога разреда знају: Кад се лицем окренемо северу, па раширимо руке; десно је исток, а лево западј. Где је Сунце увек у подне» (На југу).

2. — Како се тачно одређују стране света» (Према Сунцу). Како налазимо пут до наше куће, када бисмо залутали у некој шумиг — Али, ако је небесни свод облачан, па се Сунце не види»

(Нагађају). Ја ћу да вам кажем. Гледајте добро на ово дрво» Посматрају дрво. Какав је распоред грана и лишћа» Где су најгушће и најлепше гране» Која је то страна светаг (Југ). Где гране нису кржљаве» (На јужној страни). То значи — да гране које Сунце најјаче осветљава најлепше израсту, па им је лишће најгушће. Какве су гране прве северуг Зашто су гране према северу кржљавијер (Не греје их Сунце; зими их ломи северац). ле је лишће гушће — на северној или јужној страниг (јужној). Онда, како ћемо да одредимо стране света према дрвету: — Окренемо се северној страни (где је кржљавије лишће), па раширимо руке: десно је исток, лево запад, позади нас — југ).

3. — Шта је ово на кори дрветар (маховина). На којој је страни израсла маховина» (На северној“. Ана овом дрветуг — Да видимо на ономр (На северној). Шта то значи» (Маховина расте на северној страни дрвета), Зашто» — Маховина је биљка која не воли велику светлост, па зато и расте на северној страни дрвета. Поновити. Ето, и маховина може помоћи људима да се у густој шуми снађу и да не залутају. Како ћемо да одредимо стране света. (Груди наслонимо на дрво са јужне стране, гледамо у правцу

маховине — севера, па раширимо руке — десно је исток, лево запад). Хајде ти М, огледај! Дела, ти П! 4. — Знате ли још како можемо да одредимо стране светаг

Видите ли онај камени стуб» Хајдемо до њега. Деца одмах опазе да и на њему има маховине. (Гле, ион је обрастао са северне стране маховином). Сад Ј, нека одреди стране света према маховини која је на камену израсла! Тако. Сад Љ, сад М.

— Окрените се сад истоку! Нека сад Ч одреди све главне стране света. — Сад је мало потежег (Деца: греши). Окрени се северу и одреди стране света! Мало вежбања са децом.

5. — Видите ли одавде сви цркву» (Лепо видимо; видимо и велика врата). Видите ли олтар. (Да су широм отворена велика врата онда би се видео и олтар; овако се не види). Сетите се на коју је страну олтар окренут! (Неки још греше; већина — на источну страну). Запамтите, у православним црквама олтар јез окренут истоку, а велика врата се налазе на западној страни. Како ћемо по томе да одредимо стране света» (Један ђак: раширим руке, па десна показује правац олтара — исток, лева правац западних