Učitelj

Другарстшво код сеоске младежи 515

6) Које су чињенице значајне за социјалнопсихичко развиће сеоске младежи која се школује»

У овом, првом делу збирке о другарству код сеоске младежи издавач и његови сарадници обрађују само питање о побудама које покрећу сеоске дечаке и младиће да се удружују, а које добијају израза у њиховим исказима и понашању.

Тежили смо да нађемо услове под којима се може доћи до коначних резултата као одговора на побројана питања.

Грађу за свој рад издавач је добио анкетама које је извео у мају 1933 и у мају 1934 у Грађанској школи у Блацу (топличком). У томе послу су нам указали помоћ наставници, а особито управитељ те школе г. Риста Минић, и ми им и овде изражавамо своју топлу захвалност.

Сви су ђаци дали написе под истим околностима, самостално, и о истим темама, и то:

Моји најбољи другови. Зашто се највише дружим с њима. Зашто волим своје најбоље другове

Издавач ове збирке је сам прикупио и обрадио сву грађу. Дао је јемство ислитаницима да ће само он читати њихове исказе. Пре испитивања дао им је упутства, пошто се упознао са свакоднев ним животом сеоске младежи која се школује у Блацу. Изненађени анкетом и темом, ученици свих разреда су имали задатак да за један час, истовремено, дају своје одговоре. Најпре су забележили на четвртини табака, при врху, колико година и месеца имају. Потом им је саопштена тема. Испитивач их моли да пишу сасвим слободно о теми, да никако не пазе на облик, рукопис, језик, интерпункцију. У свим разредима смо утврдили да су ученици јасно разумели постављено питање. Молили смо их да нам отворено саопште што више података о својим најбољим друговима и да нам тиме помогну да познамо омладину уопште. Напоменули смо им да ћемо њихове написе употребити само у ту сврху и да их нећемо оцењивати. Ученици су писали с вољом и ревносно.

Било је 107 испитаника, и то 97 дечака и младића и 10 девојчица. Грађа се састоји из 139 исказа дечака и младићаин 14 исказа ученица. Само један дечко је предао празан лист. Исказе девојчица нисмо обрадили, јер је њихов број врло мали.

Када се понашање испитаних дечака и младића у стварном животу упореди са њиховим исказима, опажа се да је у овима изражен конкретан живот младежи. Како је овај у зависности од живота одраслих, то су у написима добиле израза и извесне ознаке психичке атмосфере села. У овој збирци издавач и сарадници ће покушати да то докажу анализом писмених и усмених исказа испитаника о томе зашто воле своје најбоље другове.

Ваља нагласити да код дечака и младића, како ученика, тако и нешколованих, на селу није развијена способност говорног изражавања. Код неких је она тако слаба да су дали мали број података о својим друговима и о себи. Несумњиво је да вредност исказа једног испитаника и број података у њима зависе од његове способности говорног изражавања. Сем тога, има младића који, под сугестивним утицањем одраслих, не ускраћују себи

33%