Učitelj

398

Да би пак будућа школа одиста могла бити стваралачка, у њој се васпитаницима не сме давати ништа готово од онога до чега они могу доћи или сами или уз припомоћ свога наставника. Јер само тиме ће се за свагда раокрстити како са досадашњом вербалном наставом при којој је васпитаник био пасиван слушалац поглавито речи без стварнога садржаја, тако и са свима осталим механичким радњама које се врше по датом угледу, а при којима је он прост работник, место да је свој лични изграђивач који срцем осећа све оно што духом и руком ствара и преживљује.

Зато ће у будућој новој школи поред појединачних преживљавања одјекивати на све стране и заједничка преживљавања. А то ће рећи: заједничка посматрања, истраживања, проналажења и откривања у вези са најразноврснијим духовним и физичким стварањима. Тиме ће се опет омогућити развијање и социјалних осећања која ће чинити основицу за заједнички поглед на свети живот. А овај ће бити противтежа људске себичности из које баш и потиче највећи број друштвених зала. Тако ће будућа нова школа преваспитавати и децу негативно настројену, јер ће и рушиоце преобраћати у ствараоце па тим самим и бити стваралачка до највеће могуће мере.

Настава рачунања

Средства за извођење рачунања у будућој — стваралачкој школи

Било је доба кад се за средства у рачунању није ни знало. Тада цифре бејаху и алфа и омега у обуци рачунице. Јер у то доба није се наслућивала вредност ни оних најосновнијих бројних претстава о количинама које чине прву десетицу. Тада се целокупно рачунање сводило на речи без стварне садржине. Зато је и падало онако тешко и деци и учитељима.

Када су се доцније стала уносити поједина наставна средства при обуци у рачунању, убрзо се појавила жеља да се од рачунице створи оштрило дечјега духа. Зато су се поред природних средства почела помаљати и разноврсна вештачка средства док се није дошло и до машине за рачунање. Али при свем том настава рачунања никако није могла да постане оно што се на почетку овога периода донекле и справом могло очекивати. Шта више муку муче са њом и наставници и васпитачи и у новој — радној школи. Јер рачунање се вазда извргавало па се и данданас измеће у вербалну наставу, која се баш и у радној школи једначи са механичком работом. А механичко работање далеко је од тога да прибира и уздиже дух дечји онако како ваља.

Па ако се одиста жели да рашчисти са досадашњом вербалном наставом у рачунању, будућа — стваралачка школа пре свега другога мора да сведе број наставних средстава при обуци рачунице на најнужнији минимум, који ће ићи у сусрет дечјем прибирању место данашњега расејавања. А кад се томе послу приступи онда се јасно запажа да на првом ступњу ваља употребљавати поглавито прсте и руску рачунаљку, а на другом кукурузна зрна, место којих се у крајњој нужди могу узети и сама деца.