Učitelj

999 и 1) Прсти

Прсти ће бити примарно средство за обуку почетног рачунања у будућој — стваралачкој школи. Ово понајпре стога што су — као саставни делови људскога тела — најближи дечјем духу. Даље и зато, што се — поглавито њиховим затезањем при пружању — појединачне претставе о количинама баш у обиму прве десетице тиме најпоузданије истичу до нужне јасноће у почетничкој свести. Јер у том случају опште чуло узима учешћа до највеће могуће мере.

Још ваља бити начисто и стим, да прсти треба да остану примарно средство исто тако и при запажању оних првих изведених представа о количинама како у обиму друге десетице тако и током целе прве стотине. Јер док например Турци или Мађари логички исказују и количине у обиму друге десетице бројећи овако: десет један, десет два, десет три... десет девет, — дотле при исказивању ових количина словенски народи праве обрте па броје: један на-десет, два-на-десет итд., из чега је у нас потом и дошло, једанаест, дванаест... и деветнаест. У германских народа пак овај обрт задржава се током целе стотине. Зато у томе и ваља гледати главни разлог што је рачуница њиховој деци тежа него нашој. А у алтајских народа ваља да је најлакша.

Да прсти треба да остану примарно наставно средство при првом запажању појединачних претстава о количинама у обиму целе прве стотине, говори и тај факат што је ван свакога спора њихов број на једној руци дао повода за појаву петичног, а на обема — за појаву десетичног бројног система. Али да су и прсти на ногама узимали удела у историјском развитку рачунања доказ је онај рудименат по коме Французи број осамдесет схватају као четири двадесет. Зато ће се у будућој — стваралачкој школи позивати у помоћ и прсти на ногама чим се пређе на другу десетицу, па ће се ово продужити и до краја прве стотине.

2) Руска рачунаљка

Од свију вештачких средстава, макако привлачна била њихова имена, — нема нити може бити савршенијег од руске рачунаљке. А она је изум целога руског народа. Њено преимућство над свима осталим средствима при извођењу почетног рачунања понајпре је у томе, што оличава суштину баш најсавршенијег бројног система како бројем својих шипака, тако и бројем кугли-

а на свакој од њих. А одмах затим и у томе, што се њоме одвећ лако рукује па се зато добија и у времену. Јер куглице су не само одбројане него и у ред стављене. Стога се свака основна количина Тренутно може схватити и одједном одвојити као засебна целина. А свега тога код осталих средстава нема. Зато се њима тешко ру, кује па губи и у времену док се врши нужно уређивање да би се појединачне претставе о количинама могле намах схватити као засебне целине.

Али како је непобитна истина да и најизвежбаније око не може тренутно да схвати више од пет једнаких предмета обичне Величине стављених у један ред, то је нужно да прва половина куглица — изузев последњу шипку — буде једне боје, а друга полоВина друге боје. Овим би се руска рачунаљка већма приближила