Učitelj

РГ

407

Просечан број ових функционера за целу земљу био би: 700 инструктора, 170 инструктивних инспектора, 60 просветних саветника, 20 виших просветних саветника 1 врховни просветни саветник и 1 помоћник врх. просв. саветника. Укупно 952 инструктивна функционера.

Врховни просв. саветник, његов помоћник и сви виши саветници имали би седиште у Мин. просвете, а сви остали по унутрашњости земље у средишту своје територије.

Да би се успешно управљало дечјим духовним развитком и успешно вршило просвећивање широких народних слојева — што је могуће само у том случају, ако се добро познају њихове менталне склоности — и да би инструктивни апарат одговорио задатку који му се поставља, потребно је државну територију поделити, независно од управно — административне поделе земље, на мање и веће зоне према особеностима менталитета становништва. Те се особености морају претходно утврдити помоћу већ извршених антропогеографских испитивања, уз допуну нових потребних и специјално за ту сврху одређених проучавања.

У тако извршеној подели моћи ће инструктивни и контролни органи успешно да обављају своје дужности, и још уз то да се посвете детаљном проучавању особина деце и одраслих у својим зонама, па да према новооткривеним чињеницама прилагођавају свој рад и чине нове предлоге за потребне измене било методе рада, било саме организације.

Делокруг рада инструктивних функционера био би овај:

У најмањим зонама, које би одговарале територијално за пола или четврт смањеним садашњим школским срезовима, делао би један просветни инструктор. На њега би, у крајевима где су насеља раштркана, падало по 30—40 радних снага основне школе са свима просветним установама везаним за њу, а у крајевима где су насеља ублизу или имају подесну саобраћајну везу са брзим превозним средствима падало би на једнога по 50—60 радних снага. Сваки инструктор био би стално у покрету, „на терену“, и то тако да једном седмично или бар једном петнаестодневно присуствује, хоспитује или инструира сваког наставника.

На 4—10 инструктора долазио би по 1 инструктивни просветни инспектор који би имао да контролише, допуњава и проширује рад инструктора, свих наставника основних, и још поред њих и наставника грађанских школа и нижих гимназија на територији тих инструктора, као и свих просветних установа које су везане за те школе.

На територију 2—5 инспектора долази по 1 просветни саветНик за све осн. и грађанске школе, непотпуне гимназије и просветне установе везане за њих. Њима су у колико се тиче инструктивног рада подређени сви просветни инструктори и инспектори на тој територији.

У надлежност једног вишег просветног саветника спада територија тројице просветних саветника са свима просветним установама и особљем на тој територији и још све потпуне гимназије са те територије.