Učitelj

640

шаја време ће постепено створити прави и најбољи пут за васпитање омладине. А то и очекујемо од ових школа.

Још један страх постоји код људи. Кажемо да се у тим школама врше покушаји са васпитањем деце и омладине. То буни многи свет и родитеље. Зашто да се праве покушаји са њиховом децом. Они хоће да се њиховој деци даје оно што је најбоље. Па ипак, овај њихов страх није оправдан. У огледне школе долазе људи —- учитељи, наставници, професори — који су и по својој спреми и по својој љубави исто тако добри, по правилу бољи 'и од својих колега који раде у школама које нису огледне и на које родитељи не вичу. Кад овај случај не би био и кад би се у тим школама радило без претходне спреме, без плана и без икакве научне основе, онда би родитељи били у праву.

Због овог значаја огледних школа које нису само место за пробање васпитних идеја, него и топионица где су се многе оне идеје прекалиле, и пробирница где су ове идеје преживеле слом толиких васпитних идеја у прошлости и садашњости, одлучило је и наше Министарство просвете да у том погледу и наша земља не изостане иза других држава.

Својом одлуком од 8 фебруара 1935 године, отворио је г. Стеван Ћирић, тадашњи министар просвете, прву огледну школу у Југославији, а то је Огледна школа „Краља Александра |" у Београду. Новом одлуком од 27 јануара 1937 године, садашњи Министар просвете г. Добривоје Стошовић, после посете поменутој Огледној школи, свестан њеног значаја и користи, одлучио је да се овакве огледне школе отворе у седиштима свих бановина.

Законском Уредбом од 11 августа прошле године створена је могућност и за Огледну грађанску школу при Вишој педагошкој школи у Београду. Тако су већ ова два школска типа добила и своје огледне школе, па верујемо да ће у догледно време бити отворена, бар у Београду, и једна огледна гимназија, јер су наше гимназије заиста школе која треба да су боље и паметније уређене, са више смисла и љубави за напредак у савременом васпитању.

Тако ће ова три типа, најважнија по народну просвету, добити новог полета и новог маха за свој развитак и, потпомогнуте не само од државе већ и од родитеља и народа, оне ће постати расадници бољег васпитања наше деце и даљег напретка нашег народа.

То је прави смисао ових огледних школа и њихова култура и национална улога у нашој просвети.

Уредништво од своје стране најтоплије захваљује свима сарадницима на труду да се подигне квалитет „Учитеља“ и моли их да у будуће задрже љубав према њему. Многи лепи радови нису могли бити оштампани због малог простора (остављени су за следећу годину), па њихове писце најлепше молимо да нас извине.

„Учитељ“ излази у месечним свескама од 4—5 табака. Годишња му је цена за чланове југ. учит. удружења 50 дин; за нечланове и школе 80 дин.; за ђаке учитељ. школа 45 дин. Претплата се полаже унапред најмање за пола године на Југосл. учит. удружење. Београд, чек. рач. бр. 53081. .

Власник и одговорни уредник ИВАН ДИМНИК претседник Југословенског учитељског удружења Краља Милутина 66 Београд 5 Телефон 22-585

Штампарија „Привредник“ Жив. Д. Благојевића, Београд Книн. Михаилова 3. Тел. 21-450