Učitelj

УЧИТЕЉ-ЈОТЕ Ј

ПЕДАГОШКО-СОЦИЈАЛНИ ЧАСОПИС ЈУГОСЛ. УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА

МАЈ-ЈУНИ 1937 БЕОГРАД Х! 17(51) ГОД БР, 9-10 УРБАНИК МИЛИЋ Р. МАЈСТОРОВИЋ — БОЖЕ ЈАНКОВИЋА БР. +

САВРЕМЕНИ ПСИХОЛОШКО-ПЕДАГОШКИ ПОГ ЛЕДИ 2 ШИ ПОГЛЕДИ

Д-р СЛОБОДАН ПОПОВИЋ:

Другарства код сеоске младежи“

Испитивали смо узроке удруживања дечака и младића на селу и дошли смо до резултата који претстављају, бар унеколико, одговоре и на остала питања изнесена у Уводу ове збирке!) Морамо рећи да ови резултати нису коначни, ма да је испитан велики број младића и дечака у разним селима предратне Србије.

Наглашено је у Уводу да смо применили са сарадницима, поред методе трајног посматрања понашања младежи у свакодневном животу, и анкете и статистичку методу. Квалитативна анализа појединих случајева омогућује нам познавање душевног живота дечака и младића који се друже и друштвених чинилаца од којих зависе њихови односи. Вредност изазваних исказа младежи, добијених анкетама у школама, проверена је слободним исказима које су дечаци и младићи дали у разговорима са испитивачима, према којима су се понашали као према својим друговима. У својим спонтаним изјавама, описима и причањима изразили су како своје дружељубље, мишљење о друговима и став према њима, тако и многе друге своје особине и емоције. Стога смо овде, као и у ранијим збиркама“), дали доста простора тим слободним исказима, који су наведени без измене, са језичним грешкама. (Морали смо изоставити само непристојне изразе и псовке, ма да су то врло често значајни подаци о карактеру и темпераменту, особито полном животу сеоске младежи у појединим крајевима.) Многи младићи су слободно казивали своје присне доживљаје нашим сарадницима и тако испољили своје тежње, нагоне и особине, те је испитивачу олакшано проучавање другарства у вези са цело-

# Завршна студија збирке о другарству код сеоске младежи. Досад објављени радови о овом питању јесу прилози индивидуалној и социјалној психологији и социологији села.

)В. Учитељ за март 1936.

9) С. Поповић и сарадници: Прилози психологији с. младежи (1931), Душевни живош с. младежи (1932), Психологија сеоских младића у часопнсу Мисао (1933) Прилози психологији сеоских младића (1936).

Учитељ 34