Učitelj

zanimljive nastavne građe. Treba na pr. uvesti u kuću električnu svijetlost i postaviti električno zvonce kojeg će dieca dragovolino i sama instalirati. To su dvije {jedinice iz poznavanja prirode: Električna struja kao izvor svijetlosti — Elemenat i električno zvonce. — Daljim govorom o grijanju stana dolazi do nauke o toplini itd.

Ova prikazana kompleksna tema pruža nam dovoljno građe za rad od više mjeseci, pa i za čitavu godinu, uz pretpostavku, da dofična škola raspolaže i nastavnim programom koji je izrađen po principima skupne naštave. Nije rečeno da će ovako dugo trajati i kompleksne teme nižih razreda. No i kod viših razreda jedna tema može da traje samo jedan do dva dana, a osobito kad nastavnik pri ovakvom radt upotrebi oblik prigodne nastave, gđe se je za polaznu tačku skupne nastave poslužio nekim dječjim doživliajem ili jednom novinskom vijesti.

Ovde gradivo nije nametnuto, već je organski povezano i nužno. slijedi iedno iz drugoga. Opazi li nastavnik da pri obradi jedne teme njjesu uopće došli do izražaia neki nastavni predmeti ili neki su više, a drugi manje zastupani, onda učitelji treba da bira takovu slijedeću temu pri kojoj će više biti zastupani oni nastavni predmeti koji u prijašnoi temi nijesu dovolino došli do izražaja. Time se zadovoljava zahtievima rasporeda nastavne grade, jer se među pojedinim predmetima uspostavlia potrebita ravnoteža. Umije li nastavnik da sve to sprovede potrebitom spretnošću, djeca će mu budnim interesom i velikim zadovoljstvom mnogo toga naučiti. Nastavnik se pri ovom radu nije ni najmanje ogrešio o zahtievu rasporeda nastavne građe na predmete, jer je taj raspored i ostao. Jedino što pregradni zidovi među pojedinim nastavnim predmetima nijesu više tako visoki da se preko njih ne bi moglo više što zagledati.

Drugi primier uzimamo iz oblika nastave rukovođene jednim predmetom:

„Račun” |e predmet koji rukovodi poukom. Na početku rada govori se o kupnji i prodaji, o važnosti trgovine i rješavaju se trgovački računi. Pri tom uvijek udovoljavati zahtievima praktičnog realnog života. U vinogradnom kraju na pr. djecu ćemo upoznati trgovinom vina, pa za to neka rješavaju zadatke takve vrsti: izračunavanie volumena bačve, prelijevanje vina u boce (broi dobivenih boca), predračun za osmivanje vinograda i slično. Pri kraju rada iz računa učiteli zgodnim pitanjem može da pređe na povijest uzimajući za objekt na pr.: Kulina bana koji je unapredivanjem obrta i trgovine znao da podigne blagostanje svoga naroda: „Od Kulina bana i dobrih dana”. U vezi sa Kulinom banom govor je i o dubrovačkoj slobodnoj državi. Razvijajući dalie tok iste misli svratiti pažnju djece na dubrovačke lađe koje su plovile i do Carigrada. — Koja im. je sprava bila potrebita da se znadu snaći na moru? Kompas. Došli smo na novi nastavni predmet: poznaVanje prirode. Kad su se dieca upoznala tom spravom, onda ponovno uzimati glavnu misao i tražiti da nam djeca odgovore, da li moraju svi ljudi koji se obogate trgovinom da budu istovremeno i sretni? Djeca prepričavaju štivo: „Car i košulja.” Sad smo kod nastavnor |ezika i svršavamo analizom prve rečenice spomenutog odlomka. S ovim smo završili metodičku cjelinu i prošlo je na pr. podne.

8—9 Račun: Kupnja i prodaja 9—10 Povijest: Kulin ban i dubrovačka republika 10—11 Poznavanje prirode: Kompas