Učitelj

но инв НАРЕЂЕЊЕ Г. МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ РАДИ НАПЛАТЕ ДУГОВА ЗА ИЗДАЊА ). У. У.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ ОДЕЉЕЊЕ ЗА ОСНОВНУ НАСТАВУ

О. Н. Број: 77258 15 новембра 1937 године у Београду.

Југословенско учитељско удружење обратило се овом Министарству актом Бр. 453/37 од 25 октобра 1937 године извештавајући да многи школски одбори, управе народних школа и учитељи као. претплатници на његове одобрене и препоручене часописе и листове: „Учитељ“, „Народна просвета", „Југословенче“ и „Родитељски лист“, врло неуредно а неки и никако не одговарају својим дужностима, те је с тога дужна претплата на поменуте часописе и листове достигла суму од динара 1,600.000— и тиме је Југословенско учитељско удружење стављено у тежак финансијски положај.

У вези издатих наређења: О,Н.Бр. 65925/31, 88964/32 и 63531/34 поново наређујем свима банским управама, просветним одељењима:

1. — Да из расположивих кредита бановинских буџета за 1937/38. годину, предвиђених сходно пропису чл. 4 тач. 10 Уредбе о издржавању народних школа, изволе исплатити Југословенском учитељском. удружењу текућу претплату за часописе и листове за све народне

школе на свом подручју, које су и у колико у овој буџетској години,

примиле издања поменутог удружења;

2. — Да преко среских начелника издају наређења управним

општинама и школским одборима, да у најкраћем року измире своје обавезе према Ј. у. у. из ранијих година а из средстава осигураних по пропису чл. 9 Уредбе о издржавању народних школа и

3. — Да преко среских начелника, среских школских надзорника позову све учитеље, да одмах регулишу своје обавезе које имају према Југословенском учитељском удружењу у погледу дужне претплате чије су листове и часописе примали.

По извршењу овог наређења Просветно одељење поднеће исцр-

пан извештај Министарству најдаље до 1 марта 1938 године. Ако би било случаја, да неке управне општине не изврше наре-

бење из разлога што у буџету немају расположивих кредита за ову.

сврху изволите настати, да се потребни кредит осигура у општинским. буџетима за 1938/39 годину.

и пива авва ЛвИИнВИВи тепоиииии Тави тиши лиши висине тивив ти пете ние сити

> Рилалиј "

а атара а У сета

Мало а

са

| Мр

МЕ

ИЛ

мн